Annons:
Etikett11-tävling
Läst 5769 ggr
Maja
4/7/15, 7:00 PM

Nya regler gällande SM-kval 2015

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det har under den senaste tiden varit många diskussioner kring SM-kvalets gränser och regler. Under SIFs årsmöte beslutades det att den blivande tävlingssektionen skulle undersöka hur situationen kring kvalgränserna och antal kval till SM såg ut.

Gruppen har granskat och undersökt hur många startande ekipage på SM det har varit de senaste åren och kom fram till följande:

- SM 2013: 184 ekipage

- SM 2014: 147 varav 9 norska ekipage

I fjol fick även kvalgränserna sänkas för att få in fler anmälningar. Somliga hävdade att det låga antalet anmälda även berodde på att SM ägde rum på Wången och att det är alldeles för långt norrut (med lång resväg) för många ekipage. Granskningen visade dock att endast ett fåtal av de kvalade ekipagen valde att inte åka.

Att arrangera ett SM kostar mycket pengar och undersökningar har visat att tävlingen behöver omkring 190 startande ekipage för att gå runt rent ekonomiskt.

Gruppen kom även fram till följande:

- Endags- eller ”kvällskval” har resulterat i få kvalade ekipage

- Den största andelen kvalade ekipage har kvalat från nationella tävlingar

- Somliga menar att andelen som uppnår kvalpoängen på själva SM har varit alldeles för låg för att accepteras. Därigenom har en kvalpoängshöjning eller dubbla kval kunnat motiveras. 

- Under SM 2013 uppnådde 58% kvalgränsen

- Under SM 2014 uppnådde 51% kvalgränsen

Varför kvala två gånger?

Det har hittills varit krav på att ekipagen ska kvala två gånger för att få starta SM. Argumenten har bland annat varit att ryttarna inte kan anses vara tillräckligt förberedda för ett deltagande på SM om de bara har uppnått gränsen vid ett tillfälle.

Vid gruppens granskning såg man att de ekipage som inte uppnått kvalpoängen vid SM 2013 tidigare under säsongen ändå uppnått kvalgränserna på flera regionala och/eller nationella tävlingar.

Varför färre startande?

Gruppen har även kunnat konstatera att tillväxten av barn och ungdomar som tävlar har minskat. I rapporten skriver de "Ur många perspektiv är de SIFs framtid och de måste gynnas, eller åtminstone inte hållas tillbaka".

Gruppens studie slår även hål på argumentet att fler tävlingar och fler domare skulle lösa kvalproblemen. Istället gäller motsatsen, alltså att antalet tävlande sjunker och antalet tävlingar stiger. Gruppens slutsats blir därmed att det inte skall göras svårare att kvala till SM, utan snarare en aning lättare. Detta kommer förhoppningsvis att leda till en ökad stimulans att tävla på alla nivåer.

Tävlingssektionen har beslutat att genomföra följande ändringar till SM 2015:

- Den fastställda kvalgränsen måste uppnås en gång. I övrigt oförändrat enligt det svenska tillägget.

- Kvalpoäng i samtliga ovalbanegrenar och passgrenar för juniorer har justerats.

- Kvalpoäng i T2, V1 och passgrenarna för ungdomar och har justerats.

- Kvalpoäng i P1, P2 och P3 för seniorer har justerats.

De nya kvalpoängen ser nu ut som följer:

Juniorer måste vara 13 år eller äldre för att få tävla i P1 eller P3.

Källa: http://www.islandshastnyheter.se/wp-content/uploads/2015/04/Kvalgränser-SM-2015.pdf

Bild: Alex

Annons:
Maja
4/8/15, 8:44 PM
#1

Jag tycker att det var ett otroligt bra jobb av gruppen! :-)

Upp till toppen
Annons: