Annons:
Etiketter01-allmäntartiklar
Läst 8237 ggr
Maja
2015-02-08 11:21

Välj rätt hovslagare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många människor som arbetar som hovslagare runt om i landet. Hur hittar man egentligen en hovslagare och hur vet man att denne är bra?

En häst skos normalt sett var sjätte till åttonde vecka. Att vara hovslagare är inget enkelt yrke. Det kräver både kunskap, kreativitet, styrka, tålamod och många andra egenskaper. Hästens hovar är någonting som växer hela tiden, precis som till exempel naglarna på oss människor. Vissa hästar har snabbväxande hovar, andra har mer långsamt växande. Vissa hästar har starka och hårda hovar, andra har mjukare och mer porösa. Alla hästar kan alltså inte skos på exakt samma sätt, med samma typ av skor. Skoning är väldigt individuellt och det är oerhört viktigt att hovslagaren vet exakt hur just din häst ska skos.

Det finns både utbildade och outbildade hovslagare runt om i vårt land och det råder delade meningar kring om ens hovslagare måste vara utbildad eller inte. Vilken hovslagare du använder till din häst är givetvis upp till dig och det finns många bra outbildade hovslagare likväl som det finns många utbildade hovslagare som tyvärr inte alltid är det bästa valet. Det är med andra ord alltid en "risk" att prova en ny hovslagare, men det går att förminska risken genom punkterna som tas upp i denna artikel.

Det är viktigt att hovslagaren vet var denne gör! Foto: Frida Bennerman

FRÅGA RUNT!

Fråga runt bland de som står i ditt stall - vilken hovslagare skor deras? De behöver inte nödvändigtvis använda samma hovslagare, så redan där kan du få några olika namn att välja mellan. Fråga i grannstallen om vem/vilka de använder. Hör runt om de kan tipsa om vem du ska använda - eller ännu viktigare: Vem du inte ska använda.

UTBILDAD ELLER INTE?

För att få arbeta som en godkänd hovslagare krävs det att man är utbildad genom Svenska Hovslagareföreningen (SHF). Det finns många hovslagare i landet som inte har utbildningen, men som skor ändå. Dessa kan absolut vara mycket duktiga, men det finns tyvärr några risker för dig som väljer en hovslagare utan utbildning.

Du finner utbildade hovslagare hos Svenska Hovslagareföreningen (http://hovslagareforeningen.se) under fliken ”Sök Hovslagare”, eller genom att klicka på följande länk: http://hovslagareforeningen.se/sok-hovslagare/. I dagsläget finns det några hundra registrerade hovslagare på sidan, men många väljer idag att utbilda sig till det, så inom några år har förhoppningsvis den siffran höjts.

Det finns även hovslagare som är utbildade, men som inte är anslutna till Svenska Hovslagareföreningen. Var observant på att detta kan vara en risk för dig som hästägare. Alla medlemmar i Svenska Hovslagareföreningen är ansvars- och olycksfallsförsäkrade. Tidigare så har hästägaren själv varit ansvarig vid skoning, men för några år sedan fattades beslutet att hovslagaren är ansvarig för det arbete som utförs.

Om hästen skulle skadas under skoningen så kan du som hästägare få ersättning för kostnaderna som uppstår genom den ansvarsförsäkring som hovslagaren har. Vid en sådan här process så kommer försäkringsbolaget att genomföra en utredning kring vem som bär ansvaret för det inträffade. Om hovslagaren döms så betalas pengar ut till dig som hästägare. Det kan alltså vara riskabelt att anlita en icke utbildad hovslagare eller en hovslagare utan försäkring. I detta fall kan kostnaderna som uppstår hamna helt och hållet hos dig och det kan bli väldigt dyrt.

UTBILDA DIG SJÄLV

Du behöver givetvis inte utbilda dig genom SHF, men det kan alltid vara en bra idé att lära dig själv om hur hoven är uppbyggd och fungerar. Detta gör att du själv enklare kan se om hästens skoning ser bra ut och fungerar. Läs böcker och artiklar, se filmer och fråga din hovslagare om saker som du undrar.

Bilder: Frida Bennerman (selfrejection) - Tack för lånet!

Källa: http://hovslagareforeningen.se/vem-skor-din-hast/

  • Redigerat 2022-08-22 10:24 av Niklas
Annons:
idaklausner
2015-08-31 15:57
#1

Fast vill man inte ha järnskor så finns det andra alternativ. Man kan ju även ta ut en hovvårdare som verkar samt använda "gympaskor" på hästen vid träning. Man kan även gå grundkurs i hovvård under en helg, så kan man verka mellan hovvårdarens besök och därmed dryga ut tiden däremellan. Kurser anordnar SANHCP. Jag gick min grundkurs för Kent Wiberg. Gympadojor finns hos viahov.se. :)

Upp till toppen
Annons: