09. Sjukdomar

Hälta hos hästen

2014-08-14 03:40 #0 av: Maja

Att ha en halt häst är aldrig roligt. Men det händer förr eller senare i livet att man stöter på en halt häst och då är det bra att veta hur man ska handskas med det.

Det finns olika grader av hälta hos en häst i skritt och trav. De olika graderna är numrerade från 0 till 5, där noll är en häst utan hälta och fem är en häst som är blockhalt. Många hästägare felbedömer ofta sin häst och påstår att den är blockhalt när den egentligen borde bedömas med en trea eller en fyra.

För att en hälta ska anses vara mer allvarlig bör den tillhöra grad två eller mer i skritt och grad tre eller mer i trav. Om hästen bedöms i grad fem är den som sagt blockhalt och detta kan bero på att hästen har en fraktur i benet eller (som i de flesta fall) har en hovböld.

Om du upptäcker att hästen visar tecken på hälta bör du:

  • känna om hästen är varm i benet/hoven
  • se om hästen ömmar eller visar annan smärta vid beröring av benet
  • se om benet är svullet 

Du kan ta till med olika åtgärder:

  • tala med/få besök av veterinär
  • låta hästen vila i boxen
  • linda på stallbandage

Vid svullet ben kan du kyla benet och sedan linda.

Var även noga med att se om hästen uppvisar andra symptom på onormalt beteende. Om hästen till exempel håller benet annorlunda, exempelvis har det i en konstig vinkel bör du genast kontakta veterinär då detta kan tyda på ett brutet ben.

Källa: http://www.hallandsdjursjukhus.se/index.php/sloinge-hast/vanliga-hastakommor/30-haelta

Bilder: Maja, Alex

Anmäl
2014-10-19 08:06 #1 av: [Nikodemus]

Bra att veta .

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.