02. Avel

Silvergen och ögondefekt

2009-07-14 16:35 #0 av: Alex

Pågående forskning pekar på att hästar som bär silvergenen även bär på en ögondefekt, som i dubbel uppsättning ger besvär.

På SLU håller de nu på att forska om en ögondefekt, kallad Multiple Congential Ocular Anomalies (MCOA), har något samband med silvergenen. Defekten har hittats på flertalet hästar av rasen Rocky Mountain, och samtliga med silverfärgen. Nu håller de på att forska kring islandshästar med silverfärgen, och som det verkar nu bär de flesta silverfärgade hästar på anlaget men enbart de homozygota (med dubbla silveranlag) får besvär av det.

DSC_1253 - Kopia.JPG

MCOA ger små cystor i näthinnan vid lindrig form, som inte påverkar hästens syn på något vis. De homozygota kan däremot få en värre version, där pupillen vidgar sig, så hästen får sämre syn. I allra värsta fall kan det utvecklas till grå starr.

Därför avråder man i nuläget att betäcka silverfärgade ston med silverfärgade hingstar, just för att undvika att fölet blir homozygot för silver. I en uppsättning är det som sagt ofarligt, defekten finns, men påverkar inte hästen på något vis.

DSC_0051.JPG

MCOA är en medfödd defekt och blir, vad man vet nu, inte värre med åren. Det är dock inte helt fastställt att det har med silverfärgen att göra än, men det är så det verkar i nuläget. Inte heller vet man säkert om alla silverhästar bär på anlaget. För att hitta defekten krävs ögonlysning av en ögonspecialist.

Forskningen pågår för fullt, och förhoppningsvis kommer de komma fram till ett resultat inom snar framtid.

 

Källor och mer info:

Tidningen Islandshästen
Horse-Genetics
Bukefalos

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-09-26 16:42 #1 av: Alex

Knuffar upp den här artikeln då jag känner en som nu kommer behöva ta bort sin 1-åriga silverhäst pga att han nästan blivit helt blind...

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-09-26 16:47 #2 av: powderpuff

Oj, utecklar sig sjukdomen så fort Förvånad . ruktansvärt att behöva ta bort en så unghäst Gråter. Trodde  det gick lite långsammare. Tur man bara har en silvergen i sin åring

Anmäl
2009-09-26 17:54 #3 av: Alex

#2 Det trodde jag med, och i de flesta fall gör det väl det också. Det här är väl ett mer extremt undagtagsfall kan jag tänka mig... Men tragiskt är det.

Dock är jag inte helt 100% säker på att det är pga denna defekt han blivit blind, vet bara att han är silver samt blivit kollad för ögondefekten. Så visst är det ju möjligt att det kanske är nåt annat.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-09-29 17:19 #4 av: Alex

Har nu fått det bekräftat att det är pga MCOA unghästen blivit blind, han är homozygot för silver.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-09-29 18:07 #5 av: Maja

Usch, vad tråkigt! :(

Anmäl
2009-09-30 15:44 #6 av: MusCarro

Oj, hemskt!

Anmäl