01. Allmänt

Att importera häst från Island

2009-07-29 00:34 #0 av: Alex

Aveln av islandshästar ökar stadigt i Sverige, det föds varje år nu över 1000 föl av rasen. Men samtidigt ökar även importen av hästar från Island. År 2007 landade ca 1000 nya svenskar på Norrköpings flygplats, efter att ha lämnat sitt hemland. Vad beror då detta på? Och hur går det till att importera en islandshäst från Island?

Transport från gården till flygplatsen, flyga i fyra timmar, för att sen transporteras från flygplatsen till nya hemmet. Det är vad en importhäst får stå ut med. Och ägaren får leva med höga import- och transportkostnader, lång väntan, sjukdomsrisker, papper som ska skickas hit och dit... Varför utsätter sig då så många svenskar för detta? För roligt och enkelt är det inte, även om många beskriver det som en underbar känsla att stå på flygplatsen och se sin häst kliva av planet...

Utbudet av hästar är nog den största orsaken till att folk väljer att importera. Det är inga större problem att hitta det du söker på Island, det mesta finns. Så är man ute efter en speciell stam, en viss färg, eller nåt annat som man har svårt för att hitta i Sverige, så går det oftast enklare på Island. Därför väljer ju många avlare att importera, just för att få in nytt blod till Sveriges avel.

Många har väl också varit på resa till Island, och helt enkelt fastnat för en häst som de inte klarat av att lämna kvar på ön. Något som ju är en klar fördel, om det handlar om en ridhäst, så att man kan provrida den. Texter i annonser överensstämmer tyvärr inte alltid med verkligheten tyvärr... Har man då inte möjlighet att ta sig till Island för att kolla på hästen "live" så är det bästa att gå genom kontakter, eller en seriös förmedlare, som kan hjälpa dig att hitta den hästen just du söker, så du får hem en häst som överensstämmer med det du önskat.

DSC_0549 - Kopia.JPG.jpg

Men om nu allt detta är klart, hur gör man sen för att få hem hästen? Köper du häst via en förmedlare i Sverige kan det vara så att denna fixar kontakt med exportörer och så, så allt du behöver göra är att tala om när du vill ha hem hästen och stå för kostnaderna. Vissa säljare på Island kan även dem fixa den kontakten. Annars får du själv kontakta exportören och boka in din nya häst på ett flyg.

Alla hästar veterinärbesiktigas hos exportören innan flygresan, och önskar man spattröntgen får man köpa till det. Något jag kan rekommendera för försäkring av hästen sen, flera bolag kräver nämligen att spattröntgen är gjord. De kollas även av veterinär när de landat i Norrköping, så att ingen hänt under resan.

Har du själv inte möjlighet att hämta hästen vid flygplatsen så är det bara att kontakta Ingstad & CO, ett transportföretag som kör islandshästar från Norrköping till hela Norden. De sköter även förtullningen och tar hand om dokumentation och frakthandlingar. Det enda jobbet som blir kvar till dig blir alltså att ta emot hästen hemma och skicka in passet till SIF (Svenska Islandshästförbundet) för att få hästen svenskregistrerad.

DSC_0241-2.JPG.jpg

Men att importera en häst från Island innebär ju även en del risker. Eksem är ju tyvärr inte alltför ovanligt inom rasen, och då främst bland importerade hästar då de kan bli överkänsliga mot svidknotten, som inte existerar på Island. Det handlar dock inte om några så höga siffror som att 50% av alla importer får eksem, vilket man kan höra ibland. Utan siffran är betydligt lägre, och genom att förebygga uppkomsten av eksem minskar man risken rejält. Att importera hästen under senare delen av hösten eller början av vintern gör ju att hästen hinner acklimatisera sig i det nya landet innan knotten kommer. Även att i tid börja använda eksemtäcke och stalla in hästen under kvällen och morgonen när det är som värst hjälper mycket.

Luftvägsproblem är också något som kan uppkomma vid flygningen. Inget som är direkt vanligt, men det händer. Även andra skador kan ju upptäckas på hästen senare, som inte visades vid veterinärbesiktningen. Men någon dolda fel-försäkring skyddas du inte av eftersom hästen inte får återvända till Island. Så här gäller inget "öppet köp"... Vissa hästar kan också förändras en del av stressen och flytten, och bli en helt annan häst. Det kan i vissa fall dröja så länge som upp till ett år innan hästen blir sig själv igen. Så det är ju en klar fördel om hästen är "stabil" och trygg i sig själv.

DSC_0811 - Kopia.JPG.jpg

Vad kostar då ett sånt här kalas? Det varierar faktiskt lite beroende på vad det är för häst. Ett föl är lite billigare att transportera än en vuxen häst. Ston och hingstar går som avelsdjur och är därmed dyrare än valacker som går som sportartiklar. Sen har det ju även lite betydelse vad det isländska kronan står i för kurs. Men i det stora hela kan man räkna på ca 20-25'000 kr för att få hästen från Island till Sverige.

 

Länkar:

Horseexport.is
Ingstad & Co

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-07-29 00:57 #1 av: Maja

Toppen! Glad

Anmäl
2009-07-29 02:12 #2 av: TereseE

Jättebra artikel!

Måste tyvär hålla med om att alla hästmänniskor på Island inte alltid är helt ärliga när de vill sälja sina hästar utomlands. När jag jobbade som hästtränare där fick jag hjälpa till med kontakten med bla svenska intressenter, skriva mail och ta telefonsamtal osv.

Flera gånger försökte de få mig att beskriva helt olämpliga hästar som "familjehästar" eller grisepassare som "tävlingsämnen". Då var det ofta hästar som jag själv tränade och kände utan och innan.

Man ska passa sig särskilt noga om man är ute efter en viss färg, har man otur får man rätt färg men en helt olämplig häst i alla andra hänséenden...

Att hästen är avkomma efter en topphingst behöver inte heller betyda att alla avkommor blir det. Inte ens helsyskon behöver ärva samma goda egenskaper. Hästsyskon är ju lika olika som oss människor och våra syskon liksom.

Tyvär så kan de ju komma undan med ett och annat om de säljer hästar till folk som köper i god tro utan att först åka dit och provrida och titta på dem ordentligt. Exporterade hästar får ju aldrig komma tillbaka till ön och då kan ju oseriösa dra chansningar.

Anmäl
2009-07-29 02:14 #3 av: Alex

#2 Precis. Just därför bör man ju försöka åka dit och testa själv, eller se till att ha bra och seriösa kontakter!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-08-06 02:10 #4 av: nelliea

Superbra artikel! Glad

Anmäl
2009-08-06 15:47 #5 av: Alex

Tack. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2011-01-10 14:16 #6 av: powderpuff

Bra och inforamtionsrik artikel Glad

Jag vet ett par som importerat isisar och bägge två har haft oturen att få allergi på sina hästar, typ pollen och en del annan klåda också.

Anmäl