08. Ryttare

Islandshästprofil: Gudmundur Einarsson

2009-08-24 20:40 #0 av: Maja

Gudmundur Einarsson är namnet på den fantastiske islandsryttaren som håller till i Nälden i Jämtland. Jag har intervjuat honom och bett honom berätta lite om sitt liv.

Artikeln skrevs i våras, så ni får ta hänsyn till att den inte ligger helt rätt i tiden, då VM redan har varit, men någon islandshästsajt fanns inte vid den tiden så denna artikel publicerades istället på ridsport.ifokus.se.

Gudmundur är född i det vackra landet Island där han som tonåring upptäckte sitt intresse för gudarnas häst islandshästen. Sedan dess har han utvecklats och blivit den välkände ryttare han är idag. Han reser runt i hela Norden och håller kurser för att sprida vidare sin kunskap och har hjälpt många ekipage att utvecklas och efterfrågan är stor. Gudmundur, eller Gummi som han även kallas, är många ryttares förebild och idol.

Under sin karriär har Gudmundur samlat på sig ett stort antal medaljer och det verkar inte ta slut någon gång utan framgångarna blir bara fler och fler! Gulden regnar över honom och hans hästar. För tillfället tävlar han sin ståtlige musblack Spróti och siktar på VM-medaljer vilket vi önskar honom ett stort lycka till med!

Här kommer intervjun:

1. Hur kommer det sig att Ni började med hästar?
"Jag sommarjobbade på en bondgård på västra Island som tonåring, där fick jag rida en del och fick också låna en häst som hette Sóti. Kom snabbt underfund med att det var roligt att rida och då speciellt fort och helst rakt fram. Efter många om o men så fick jag denne Sóti som lön för den sommaren. Han red jag och tävlade en hel del i kapplöpningsgrenar som trav och galopp."

gummi_randver_fornaboda_igen.jpg

På bilden ser vi Gudmundur tillsammans med den vackre hingsten Randver frá Nýjabæ

2. Har Ni alltid varit inriktad på islandshästridning?
"Eftersom jag är född och uppvuxen på Island så fanns inga andra alternativ än islandshäst. Men jag tror att det är en typ av häst som passar mig, även om det hade funnits tillgång till andra raser. Islandshästens mångsidighet, kraft och styrka passar mig."

3. Hur många hästar har Ni i dagsläget?
"Vi har idagsläget ca 15 egna hästar i varierande åldrar. Förutom dessa så är det ytterligare ca 15 hästar på gården som är här på träning eller går hos oss på lösdrift."

4. Hur ser en vanlig dag ut för Er?
"En arbetsdag som hästtränare är i regel rätt lång och fylld med arbete. Jag är i stallet vid 7.30 då jag börjar träningen med hästarna. Jobbar med detta i princip hela dagen med en timmes lunch ungefär. Den brukar gå åt till kundkontakter och telefon.

Vid 18-tiden försöker jag göra kväll. Då har arbetet också bestått av div gårdssysslor, laga hagar, beställa foder mm mm. Jag skor även alla hästar som står på gården, så det blir en och annan hov under säsongen.

En stund på kvällen går också åt till att planera nästa dags arbete. Detta för att spara tid och kunna sätta igång med en målmedveten träning direkt på morgonen.

Jag är också ute och håller kurser i snitt 3 helger i månaden. Detta gör att min arbetssäsong är hektiskt så efter avelsbedömningarna i juni tar jag helt semester fram till slutet av augusti. Då kan jag fokusera på mitt eget ridintresse och tävlande."

vinnare_sm_07.jpg

Gudmundur och hans vacka Spróti vann SM 2007

5. Finns det något speciellt hästminne som Ni sent kommer att glömma?
"Ett väldigt tidigt hästminne är från denna första häst Sóti. Jag hade fått låna honom för att följa med på en långritt med bönderna i trakten. jag var 15 år och hade absolut ingen hästerfarenhet, men tyckte att detta lät häftigt.

Ridturen var på ca 16 timmar och gick över stock och sten, över och i vatten, upp och ner och ofta i full fart. Vi hade med oss andra hästar också så stackars Sóti behövde inte bära mig hela tiden.

I alla fall så blev jag så vansinnigt trött på slutet av denna tur och jag skulle rida ensam de sista kilometrarna hem dit jag bodde. När det var 4-5 kilometer kvar så somnade jag rakt av på hästryggen, vaknade hemma på gårdsplanen där Sóti stannade. Det var en häftig känsla hur denna häst tog mig hem på ett säkert sätt medan jag förmodligen hängde som en hösäck på honom. Det är ett sådant starkt minne av en hästkänsla.

Sedan finns det naturligtvis massor av minnen från min tävlingskarriär som också är otroligt häftiga och värdefulla."

6. Om Ni vill tillägga någonting, vad som helst är Ni mycket välkommen att skriva det här.
"Jag trivs väldigt bra med mitt arbete och mitt intresse. Vi bor på en fantastiskt fin gård i Jämtland och har förmånen att ha oändligt med träningsmöjligheter på is och snö, men ändå närhet till fina ridanläggningar.

Målet för min egen del detta år är att komma med till VM med min häst Spróti och kämpa om medaljerna i passgrenarna."

NM_2008_gummi.jpg

En av många prisutdelningar där Gudmundur har hamnat högt på pallplatsen. Här under NM år 2008.

Alla bilder är tagna från Gudmundurs hemsida och vi har fått tillstånd till det!

Vi tackar Gudmundur så otroligt mycket för att han ställde upp på intervjun och önskar honom all lycka i framtiden!

Besök gärna Gudmundurs hemsida: http://geinarsson.se/

 

Anmäl
2009-08-25 12:49 #1 av: Maja

En fantastisk tränare! Glad

Jag vill tacka för att Gummi ställde upp i intervjun, jättekul att läsa om hans liv! Skrattade gott åt när han somnade på Sóti, kan verkligen föreställa mig hur det måste ha sett ut, men verkligen en häftig upplevelse! =) Wow!

Anmäl
2009-08-28 02:09 #2 av: Alex

Mycket trevlig läsning. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-08-28 12:12 #3 av: Lueur

kul läsning! :)

Anmäl
2009-10-31 02:59 #4 av: Hyrrokkin

Väldigt härlig karl! Var väldigt kul att få rida för honom när han jobbade som lärare på Dille =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.