Annons:
Etiketter08-ryttareartiklar
Läst 12023 ggr
Maja
2009-09-11 15:00

Intervju: Thilde Höök

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I Månkarbo, strax norr om Uppsala, hittar vi Thilde Höök. En målmedveten tjej som vet vad hon vill. Hon har berättat om sitt islandsintresse för mig i en intervju och här kommer den i en artikel!

Thilde Höök är känd inom islandshäst-Sverige. Hemma i Hökebo har hon en hel del hästar. Allt från avelshingstar till träningsshästar och ungston. Gården är omgiven av en fantastisk natur med många fina ridvägar, men har även en egen ridbana där det tränas hästar i alla åldrar.

Jag ringde till Thilde för en intervju som hon glatt ställde upp i. Så fort man hör hennes röst så märker man hur engagerad hon är i sina hästar! Jag ställde ett antal frågor och här får ni svaren!

1. Hur kommer det sig att du hamnade i islandshästvärlden? "När jag var sju år gammal så åkte jag på ett ridläger där jag fick prova på hur det var att rida islandshäst. Egentligen kan man väl kalla det en slump, men jag föll för rasen rätt så fort. Givetvis har jag ridit många andra raser, men det har alltid slutat med att jag har återgått till islandshästen. Det är gångartsträningen, psyket, ja, allting hos hästen som tilltalar mig!"

mina_021.jpg

På gården kan man inte göra annat än att trivas!

2. Du är en av Sveriges främsta importörer av islandshästar. Hur kommer det sig att du började med import? "Det hela började med att jag åkte till Island som fjortonåring för att arbeta där ett tag. Jag åkte dock vidare till USA, men det dröjde inte allt för länge innan jag återvände till Island igen.

Ibland kom det kunder till mig som ville köpa hästar, till exempel till ridskolor i Schweiz eller någonting annat. Det jag märkte var dock att inte alla hästar på gården fick en chans att bli sålda. Vissa av dem var aldrig intressanta för köparna som kom, då de kanske inte passade som ridskolehästar eller till just det ändamål de behövdes till, så jag började att annonsera ut dessa hästar själv.

När jag kom hem till Sverige igen så hade jag tagit med mig några videor på hästarna som stod kvar på Island och visade för folk som var intresserade av att importera en häst och det fungerade! Dessutom började det komma köpare till mig med önskemål på hur de ville att deras häst skulle vara. Då började jag genast att leta bland mina kontakter efter en passande häst och detta utvecklades till att jag började importera åt kunder!"
**
3. Hur många hästar importerar du per år i genomsnitt?
"När jag höll på som mest så kunde det väl bli omkring etthundra hästar om året. Jag räknar med att jag under mina åtta år har tagit in omkring 500 hästar. Just nu har jag lagt hela importdelen på is och vi får väl se om jag återupptar det igen någon gång."
**
4. Finns det någon häst, som du har träffat i ditt liv, som har en extra stor plats i ditt hjärta? Berätta!
"Oj, jag har speciella band till alla mina hästar och det kommer jag alltid att ha. Det finns alltid någonting speciellt med var och en, men givetvis kommer det alltid att finnas en lite större plats för min allra första häst som idag är 19 år, men även för min hingst Örn frá Keldudal."****

orn6.jpg

Avelshingsten Örn

5. Vad har du för aktiviteter på gården idag när du inte längre importerar hästar i den skala som du tidigare har gjort? "Jag håller i ridläger och andra kurser på min gård, vi har även en “lyxkurs” där det vi både tränar våra hästar, men även avnjuter en trerättersmiddag lagad av en gourmetkock och har vinprovning eller dylikt.

Annars så åker jag runt i landet och håller kurser, någonting som jag tycker är extremt kul! Hemma i Hökebo finns ju även hingstarna Örn och Ess. Utöver detta så säljer jag även utrusning och foder (http://www.frostimport.com/cms/). Jag bedriver ingen ridskola eller turridning, men har fullt upp ändå på dagarna!

Visst händer det att jag hjälper till med importen av hästar om det kommer en kund som vill ha hjälp. Då börjar jag genast leta bland mina kontakter på Island och om jag hittar en häst som passar så är det bara roligt!

Jag har ju även en del försäljningshästar på gården nu och dessa känner jag ju personligen. Jag vet hur de är, hur de rör sig, om de har svårt för någonting.. Om en köpare kommer och vill ha någonting speciellt känns det alltid extra bra att veta exakt vad det är jag säljer."

6. Om du inte skulle hålla på med islandshästar, vad tror du att du skulle göra istället?
"Då skulle jag nog jobba inom psykiartin, då det är någonting som jag tycker är spännande!"

hokebo_022.jpg

Gården Hökebo

Jag vill tacka Thilde Höök för att hon ställde upp i intervjun och önskar henne lycka till i framtiden!

Vill du läsa mer om Thilde och hennes verksamhet? Besök hemsidan:

http://www.frostimport.com

Alla bilder som används i artikeln har jag fått låna med tillstånd av Thilde själv!

  • Redigerat 2022-08-22 10:05 av Niklas
Annons:
Maja
2009-09-11 20:01
#1

Känner ni någon som har importerat sin häst med hjälp av Thilde?

Det stod ett sto i mitt förra stall. Komiskt nog så hade jag suttit och tittat på stoet när hon var ute på annons och varit rätt så sugen, men jag skulle inte köpa häst då. Döm av min förvåning när jag kom till stallet idag och så står hon där i hagen! =)

Alex
2009-09-12 23:00
#2

Jättekul läsning! Glad

Känner ingen som importerat genom henne, men har vart sugen flera gånger på flera olika saluhästar hon har haft… Flört Men det är då man måste intala sig att det inte är lägligt med ännu en häst för tillfället. Tungan ute

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Maja
2009-09-13 19:49
#3

Ja, jag måste erkänna att jag också har suttit och kikat på hemsidan ett par gånger och tittat på de fina hästarna.. Var faktiskt nästan på gång att åka dit med en kompis som letade häst en gång! =)

Tarja
2009-09-18 19:27
#4

Superbra artikel Skrattande
Thilde har så otroligt fina hästar!

Maja
2009-10-07 22:27
#5

Från och med nu kan ni följa Thilde i "Bonde söker fru" på TV4! =)

Tarja
2009-10-07 22:58
#6

#5 Oh ja! Vi satt bänkade i tevesoffan och tittade! =)

Annons:
MusCarro
2009-10-08 13:18
#7

#6 vi med! :D

Caroline Nygren

http://queenskaniner.weebly.com/ *Registrerat i SKHRF*

Maja
2009-10-28 21:44
#8

Är det någon som följer Thilde på TV4? :)

MusCarro
2009-10-29 10:53
#9

Jag gör :) Eller vi då, jag och min sambo (A)

Caroline Nygren

http://queenskaniner.weebly.com/ *Registrerat i SKHRF*

740tjejen
2009-10-29 11:38
#10

Jag och sambon följer också Thilde :)

Tarja
2009-10-29 12:48
#11

Vi gör det också ;)

Maja
2010-01-08 19:14
#12

Här kan ni läsa lite om hur det blev.. :)

[Valtyr]
2011-06-09 22:33
#13

Ártali blev till hemma hos henne :) jätte trevlig tjej :)

Annons:
powderpuff
2011-06-09 22:54
#14

Jag vet en som köpt sin häst av henne men den berättelsen vill jag inte skiva här för de var ingen höjdare precis

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

[vretenskaniner]
2011-06-11 22:34
#15

#14 Kan du PM:a mig om varför? :)

Upp till toppen
Annons: