02. Avel

BLUP - Avelsindex

2009-10-20 18:31 #0 av: Alex

Vad innebär egentligen BLUP-talen? Hur vet man vad som är bra BLUP och inte, och vad är det som gör att hästarna får de siffror de får? Och hur stor betydelse har egentligen BLUP:en för aveln?

BLUP står för 'Best Linear Unbiased Prediction' och är alltså ett förväntat avelsvärde på en häst. Siffrorna kommer från början från hästens föräldrar, alltså har en häst en BLUP redan när den föds. Har stoet exempelvis 105 i BLUP och hingsten 115 får fölet 110 i BLUP (stoets BLUP + hingstens BLUP delat på två, alltså 105+115=220, 220/2=110).

BLUP är ett index, alltså är alltid "medeltalet" 100. Därmed sänks hästarnas BLUP allteftersom vi avlar fram bättre hästar. Så "medelhästen" ska alltid ha 100 i BLUP. Så det är ju något man bör ha i åtanke när man avlar, om man är ute efter en avkomma med hög BLUP, att föräldrarnas BLUP kan ha sjunkit när fölet väl kommer.

Tre unga tjejer, 119, 116 och 115 i BLUP

Tre unga tjejer med 119, 116 och 115 i BLUP.

Men det är inte bara föräldrarna som spelar roll i BLUP-talet. Även övriga avkommor från föräldrarna, samt övriga släktingar har betydelse. En häst höjer sin BLUP vid avelsvisningar och gör avkommorna bra ifrån sig höjs även föräldrarnas BLUP. För att ta ett exempel så har vi stoet Sunna och hingsten Blesi, som du har en avkomma efter. Sunna har BLUP 105 och Blesi har 115. Din häst har därmed BLUP 110, då han är obedömd. Men Blesi har många andra avkommor, som flera visas på avelsvisningar i år med bra resultat och höjer sin BLUP. Därmed höjs också Blesis BLUP för att han ger bevisat bra avkommor. Säg då att Blesi höjer sin BLUP till 117. Din häst ökar då sin BLUP till 111. (105+117=222, 222/2=111).

Dock kan hästens BLUP även sänkas, om den genom visning inte når upp till sin förväntade BLUP (=sämre än föräldrarna borde gett). Det samma gäller ju då även om syskon, föräldrar osv får lägre resultat än förväntat på visning. Än så länge är det enbart avelsvisningar som kan styra BLUP:en, men det är funderingar på att även låta tävlingar väga in. Hur det blir med det får framtiden utvisa dock.

Men hur mycket ska man gå på BLUP:en när man ska avla, när man ska köpa ett avelssto och/eller välja hingst? Det beror en del på vad man är ute efter. De ston och hingstar med riktigt hög BLUP kommer ju oftast från en väldigt fin stam som gjort bra ifrån sig och fått fram många väldigt bra hästar. Så självklart säger siffrorna något, men man ska absolut inte stirra sig blind på dem. Blesa med 103 i BLUP kan ha bra, bedömda föräldrar, men som fått få avkommor av olika anledningar (t.ex en ung pappa som inte fått några/så många avkommor bedömda ännu, alt. en mamma som av någon anledning inte fått så många föl/inga bedömda). Även om föräldrarna är gamla kan det ge en lägre BLUP, då de kanske är bedömda en gång och efter det har enbart deras BLUP sjunkit, i kanske 20 år... Så det finns många faktorer som spelar in.

Dräktiga Gárun, med BLUP 114

Dräktiga Gárun med 114 i BLUP.

Där BLUP:en har störst betydelse, det är väl om man vill avla fram en hingst som kan få betäckningsrätt redan som ung, då en hingst med 115 i BLUP får betäckningsrätt på ett visst antal ston innan han kan bedömas. Även en hingst med 110 i BLUP får betäcka ett visst antal ston, efter att ha genomgått en exteriörbedömning som 3-åring och fått minst 8,0 poäng. Annars bör man först och främst se till stoets/hingstens egenskaper, så de kompletterar varandra och passar bra ihop. Dock kan det ju vara värt att kolla på anledningen till varför stoet/hingsten har den BLUP-siffra den har. Har den enbart ärvt ner sina siffror från föräldrarna, ja då har väl BLUP:en betydligt mindre betydelse än om hästen höjt/sänkt BLUP:en pga avkommorna. För det är ju trots allt en avkomma från hästen du ska ha...

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-10-20 19:20 #1 av: Maja

Toppenbra artikel! =) Tack för den!

BLUP är inte det lättaste.. :P

Anmäl
2009-10-22 23:52 #2 av: FeliciaS

Jättebra :) Har tyckt det varit rätt krångligt att förstå vad BLUP igentligen innebär - här får man svaret tydligt serverat :P

Anmäl
2009-10-27 00:56 #3 av: nelliea

Jättebra artikel! :D

Anmäl
2009-10-29 12:59 #4 av: Tarja

Superbra skrivet Alex!

Anmäl
2009-10-31 09:00 #5 av: Alex

Tack så mycket, kul att den kunde hjälpa till lite. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.