10. Träning

Nyttiga ridvägar

2009-11-04 23:49 #0 av: Maja

Vad gör man egentligen i paddocken eller ridhuset? Det är tråkigt att bara rida runt, runt, runt.. Om du varierar ridvägarna blir det genast roligare!

Det finns många olika ridvägar och jag kommer inte att ta upp alla, utan bara ett urval av dem. Alla ridvägar utgår från fyrkantsspåret och de går att rida i bägge varven. Jag har ritat upp dem på ett sätt, men det går givetvis att rida de från andra hållet också!

Fyrkantsspåret:

fyrkantsspåret.jpg

Vänd rätt upp:

vändrättupp.jpg

Rid längs med fyrkantsspåret men rid in mot mitten när du har kommit halvvägs på kortsidan. När du har ridit fram till den andra kortsidan kan du välja mellan att fortsätta i samma varv som du var i innan eller byta varv.

Vänd snett igenom:

vändsnettigenom.jpg

Om du vänder snett igenom så byter du alltid varv när du har genomfört ridvägen. Börja att rida längs med ena kortsidan och styr sedan hästen mot motsatt hörn (diagonalt). Ridvägen utförs alltid efter en kortsida och du byter alltså alltid varv när du har nått hörnet.

Vänd halvt igenom:

vändhalvtigenom.jpg

Denna ridväg påminner om "vänd rätt upp". Den enda skillnaden är att du inte rider hela vägen, utan svänger av efter en bit så att du bara kommer halvvägs. Nu var inte min skiss den allra bästa, utan du ska fortsätta en bit in på medellinjen innan du svänger ut mot fyrkantsspåret igen.

Volt tillbaka:

volttillbaka.jpg

 

Volt tillbaka kan ske var som helst längs med sidospåret och är en bra ridväg om du vill byta varv enkelt och snabbt. Gör helt enkelt en volt och byt varv.

Serpentiner:

serpentiner.jpg

 

Serpentinerna går fram och tillbaka över hela ridbanan. Du behöver inte gå hela vägen ut till fyrkantsspåret om du inte vill.

Bilder: Mina egna
Källa: Egen kunskap

Anmäl
2009-11-05 11:46 #1 av: MusCarro

Bra :D rida i åttor är bra och kul med :)

Anmäl
2009-11-05 13:48 #2 av: Maja

Hihi, det var petigt att göra dem i Word kan jag lova.. ;)

Men ja, åttvolter är bra också! =)

Anmäl
2009-11-06 19:04 #3 av: Tarja

Otroligt bra artikel Maja, bilderna på ridvägarna var ursnygga, hade aldrig kunnat göra såna själv, tummen upp för denna artikel! =)

Anmäl
2009-11-06 19:14 #4 av: Maja

Åh, tack, vad glad jag blir! Glad

Anmäl
2010-01-29 12:30 #5 av: Novisan

shit, har du gjort dem i word, bra gjort.

Anmäl
2010-01-29 13:40 #6 av: Maja

#5 - Tack! Ja, det var lite pyssel, men rätt så kul ändå! :)

Anmäl
2010-01-30 21:51 #7 av: Smultronkaka

Super bra och snygg artikel!  Bra jobbat! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.