01. Allmänt

Islandshästens färger Del 1 - Basfärgerna

2010-01-27 18:50 #0 av: Alex

Här kommer en artikelserie om islandshästens alla färger. Hur de ser ut, vad det är för anlag och hur de ärvs ned. Del ett handlar om grunden i alla färger, det svarta och röda anlaget.

En genbas är uppbyggd med gener i par, det vill säga att varje färggen en häst kan ha kan vara antingen enkel, dubbel eller avsaknad. Ett anlag kan vara dominant, vilket betyder att det räcker med ett för att det ska synas på hästen, eller så kan det vara reccessivt, vilket betyder att det krävs dubbla anlag för att synas, annars ligger det bara dolt.

I grunden är alla hästar antingen röda eller svarta. Anlaget heter Extension och betäcknas E. E står för det svarta anlaget som är dominant, alltså räcker det med ett E för att hästen ska bli svart. Avsaknad av den svarta färgen betäcknas e och blir rött. En häst kan alltså ha kombinationen EE, Ee, eE eller ee som första par. EE, Ee och eE ger alla en svart häst men EE ger en s.k. homozygot svart, den har dubbla svarta anlag vilket gör att den inte kan ge röda avkommor (se korsningsschemat nedan). En häst med Ee/eE är också svart, men bärare av ett rött anlag.

Svart

En häst som helt saknar svarta anlag, med genparet ee blir alltså röd i grunden (fux). För att en sån häst ska få annat än en röd avkomma krävs det att den betäcks med/betäcker en svart häst.

Nedan har vi tre korsningsscheman, varav de övre visar möjligheterna om du korsar två svarta hästar, den till vänster om båda är homozygoter för svart och den till höger om ena är homozygot och den andra heterozygot (ett anlag) för svart. I första exemplet är det 100% chans till ett homozygot svart föl, i det andra är det 50% chans för ett homozygot och 50% chans för ett heterozygot svart föl, alltså 100% svart. I det undre ser vi varför en homozygot för svart inte kan få röda föl. Med en röd häst är det 100% chans för en svart avkomma, bärande på ett rött anlag.

Korsningsschema EE EE EE Ee.jpg

Här nedan har vi exempel på hur den röda färgen kommer in i bilden. Det övre till vänster visar chanserna om man korsar två svarta hästar som båda bär på en varsin röd gen. Det är 75% chans för ett svart föl (25% homozygot, 50% heterozygot) och 25% chans för ett rött föl, helt utan svart anlag. Det övre till höger visar om man korsar en svart häst med ett rött anlag med en röd häst. 50% chans för ett svart föl och 50% chans för ett rött. Det undre korsningsschemat visar resultatet av två röda hästar. Inget svart färg finns, så därför är det 100% chans för ett rött föl.

Korsningsschema Ee Ee Ee ee ee ee.jpg

En svart häst har helt svarta täck- och skyddshår, men kan få lite brun ton bland annat på grund av håren bleks av solen. Vissa hästar har lite "dassigare" svart färg naturligt och det är oftast de som kallas bleksvarta. Men genetiskt är de fortfarande svarta, så det är inget speciellt anlag som ger det, utan hästen är kort och gott svart. En fux kan variera i flera olika röda nyanser, allt från gulröda till nästan mörkbruna. Men det som gör dem till fuxar är den totala avsaknaden av svart, du ska inte kunna hitta något svart hårstrå på en fux.

Fux

Alla hästar börjar alltså sin genotyp för färg med EE, Ee/eE eller ee vilket är avgörande för vilken basfärg hästen får. Vissa hästar "nöjer sig" med de anlagen, det vill säga de bär inte på något mer. Det är de som blir svarta eller fuxar. Men många hästar bär på gener utöver detta, som har betydelse för vilken färg de får. Mer om det kommer i uppföljande artiklar.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-01-27 19:53 #1 av: Maja

Toppen!

Nu börjar man förstå mer och mer om den här kluriga färggenetiken! Ser fram emot nästa del! :)

Anmäl
2010-01-28 14:11 #2 av: xero88

Jätteintressant men inte helt lätt att förstå det här med hästarnas färger. Bra förklaring. När kommer fortsättningen?

MVH. Carro.

Anmäl
2010-01-28 14:14 #3 av: Alex

#2 Nej, det är ju inte så simpelt, men jag hoppas jag har lyckats förklara det så det är begripligt även för de som inte är insatta, och kanske även att det blir tydligare efter hand. Glad Ska försöka fixa nästa del så snart som möjligt!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-01-28 22:12 #4 av: nelliea

Superbra artikel :D Det är kul med genetik, men ibland lite svårt att förstå, bra förklarat :)

Anmäl
2010-01-29 18:37 #5 av: Alex

Tack. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-01-29 21:38 #6 av: amlis

Åh jättebra! Letar fortfarande efter en bra sida för att få grepp om just Islandshästernas färger - de ha rju lite speciella namn.. jättesvårt att få grepp om det :-) men det här börjar lovande. Tack!

Anmäl
2010-02-04 22:49 #7 av: xero88

Ska bli kul att se färgen på min lille grabb. Han var ju helt svart när han föddes men nu ser han mer gulsvart ut tycker jag. Han är iallafall rätt guldig både i manen, svansen och på kroppen. Men det blir väl vår någon gång och man ser det kanske bättre när han har fått sommarpälsen tillbaka. Men tänker man på vad han heter så kan man ju visst tycka att han liknar en nallebjörn.HiHi!

MVH. Carro.Glad

PS! Fina bilder Du har i dina album. Var inne och kollade lite. Man är ju lite nyfiken.

 

Anmäl
2010-02-04 23:20 #8 av: Alex

#7 Tack så mycket. Glad Lite guldaktiga kan de vara ändå, bli solblekta och så bl.a... Vet du färgerna på hans föräldrar (alt. namnen)?

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.