Annons:
Etiketter03-foderartiklar
Läst 8366 ggr
Maja
2010-01-27 17:56

Hö, ensilage och hösilage

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hö, hösilage, ensilage... Vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Det får du lära dig här!

Äter din häst hö? Kanske ger du den hösilage istället? Eller möjligtvis ensilage? Vet du egentligen vad skillnaden är? Inte? Allt är från början växter som sedan har genomgått olika former för att bli det grovfoder som vi ger till våra djur. Det är inte bara hästar som äter hö, utan även kor, får, kaniner, getter… Ja, alla möjliga växtätare!

Hö är i princip torkade växter för att förenkla det så gott det går. Det består av olika växter (oftast gräs, klöver och diverse ärtväxter) som växer upp och sedan skördas. Förr i tiden var det vanligt att man torkade sitt hö på så kallade hässjor, det vill säga en ställning i (vanligtvis) trä som man lägger upp sina skördade växter på för att låta det torka. Idag torkar de flesta sitt hö genom att låta det ligga kvar på marken. Däremot så vänder man på det med jämna mellanrum så att det får en större chans att torka än om det bara skulle ligga orört.

Hässja.jpgPå bilden ovanför kan ni se höhässjor

Problemet som säkert dyker upp i många av era huvuden nu är säkert: “Men vad händer när det regnar?” Ja, givetvis kan vi inte göra någonting åt vädrets makter och ja, det regnar över åkrarna där höet ligger på torkning. Detta är någonting som man får lära sig att leva med. Genom att låta sitt hö torka på detta sätt så riskerar man självklart att regnet påverkar torkningstiden, men å andra sidan är det inte lika ansträngande för bonden som höhässjorna är.

En annan variant är att låta sitt hö torka inomhus med en skulltork. Det är en stor fläkt som blåser in luft över höet så att det torkar. Man bör dock låta höet ligga utomhus någon/några dagar från det att man skördar innan man tar in det för att torka det på skullen, just för att det ska hinna lägga sig något och då torkar fortare och bättre.

Ensilage

Själva ordet ensilage är ett äldre namn på pressfoder. Det är enkelt beskrivet konserverat gräs som man har packat tätt (pressat ihop) i en stor förpackning utan lufthål. Det är mycket viktigt att det inte finns minsta lilla hål i förpackningen, för då förstörs hela konserveringsprocessen.

800px-DiepoldsauRhein.JPGEnsilagebalar på en åker

Hur får man då sina växter till ensilage? Jo, precis som när man ska få växterna att bli hö så börjar man med att skörda dem. Däremot så väljer man att finfördela sina växter extra mycket, ofta genom att hacka dessa fint. Detta leder till att det blir lättare att packa dessa tätt än om man skulle låta de vara lika grova som exempelvis höet är. Ju tätare man packar sitt ensilage, desto mindre är chansen för att syre ska kunna tränga sig in mellan stråna. I vissa fall väljer man att tillsätta ett medel som sänker pH-värdet (gör det surare) för att gynna mjölksyrebakterier.

Man packar sina hackade växter så tätt man bara kan och sedan så lindar man in detta i tätslutande plast i form av exempelvis balar (som de stora, vita rundbalarna du kan se ute på åkrarna).

Hösilage

En annan variant av grovfoder är hösilage. Detta är ett slags mellanting mellan hö och ensilage då det inte är lika torrt som hö, men samtidigt inte lika blött som ensilage. Till skillnad från ensilaget så hackas vanligtvis inte hösilaget lika mycket.

Namnlöst.jpgLunchdags!

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hö
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ensilage
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hösilage

**Bilder:
**http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:DiepoldsauRhein.JPG
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Hässja.jpg 
Mina egna

  • Redigerat 2022-08-22 10:03 av Niklas
Annons:
Alex
2010-01-27 18:11
#1

Mycket bra. Och så har vi TS (torrsubstanshalten) som är ganska avgörande för vad det ska kallas. Hö ska ha en TS på runt 84%, hösilage brukar ligga mellan 60-70% och ensilage under 50%. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Maja
2010-01-27 18:12
#2

Ja, jo, jag tänkte hålla det rätt så enkelt, men bra att du påpekar! Glad

Upp till toppen
Annons: