01. Allmänt

Islandshästens färger Del 2 - Brunanlaget

2010-02-02 18:40 #0 av: Alex

Efter att ha läst om basfärgerna, svart och rött, kommer nu en artikel om det bruna anlaget, vad som gör en brun häst brun.

Det bruna anlaget kallas Aguoti och betecknas A om det finns och a om det inte finns. Agouti är ett anlag som begränsar det svartas utbredning till enbart ben och skyddshår. Resten av kroppen bleks till en rödbrun nyans, som kan variera från mycket ljus till extremt mörk, nästan svart. Därför har en brun häst alltid svarta ben, man och svans. Agoutianlaget syns enbart på svart bas, eftersom det är svart färg den kontrollerar. En häst utan svart, dvs röd, kan därför bära anlaget dolt och passa det vidare till eventuella avkommor.

Aguoti är dominant och därför räcker det med en enkel uppsättning (Aa) för att hästen ska bli brun. Har den dubbla anlag (AA) så kan den inte ge svarta avkommor, eftersom alla med svart bas får minst en uppsättning av bruna gener. Dock kan den få fuxavkommor, om den inte även är homozygot för svart (EE).

DSC_0034-2.JPG

En brun häst kan alltså ha genuppsättningen EE AA, EE Aa, Ee AA eller Ee Aa. Minst ett svart anlag och minst ett brunt. Dock kan ju även röda hästar bära på det bruna anlaget dolt, och de kan då ha genuppsättningen ee AA eller ee Aa. Det syns inte på något sätt om en röd häst bär på ett brunt anlag, men kan visa sig i avkommorna om denna häst korsas med en svart, utan brunt anlag. Se exemplet nedan, om en röd häst med ett brunt anlag korsas med en heterozygot svart häst utan brunt anlag är det 50% chans att fölet får en svart resp. röd bas. Det är även 50% chans att den får ett brunt anlag. Dvs 25% chans att det blir ett svart föl, 25% chans för ett brunt och 50% chans för en fux (25% chans för fux som bär på ett brunt anlag).

Korsningsschema E A.jpg

Färgmöjligheterna på fölet, om du inte vet den exakta genuppsättningen på någon av hästarna, om du betäcker ett brunt sto med en brun hingst är alltså svart, fux och brun. Fux ifall inget svart anlag ärvs ned till fölet och svart ifall minst ett svart men inget brunt anlag ärvs ned. Får fölet minst ett svart och ett brunt anlag blir det brunt.

Även en brun häst med en fux ger alla de tre möjligheterna, precis som en svart med en fux, om inte fuxen har två svarta föräldrar. För då kan inte fuxen ha fått något brunanlag och därmed kan inte fölet bli brunt. Två svarta hästar kan aldrig få ett brunt föl, eftersom ingen av dem har något brunt anlag. Fux är dock fullt möjligt. Så för att få ett brunt föl krävs det minst ett svart anlag och ett brunt, dvs antingen en brun häst inblandad eller en svart och en fux med brunt anlag.

DSC_0035-2.JPG

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-02 18:48 #1 av: Maja

Underbart! Glad

Haha, jag sitter och försöker memorera alla E:n och A:n och vem vet vad.. ;) Bra att vi har dig! :D

Anmäl
2010-02-02 18:49 #2 av: Alex

Haha kämpa på, Maja! Och memorera snabbt, för det blir bara fler och fler bokstäver sen... Flört

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-02 19:01 #3 av: Maja

Vilken tur att jag kan hela alfabetet då! Flört

Anmäl
2010-02-04 23:41 #4 av: xero88

Intressant, men lite invecklat! Fast vem har sagt att det ska vara lätt? Mycket bra artikel Ska läsa den några ggr till.

En fråga bara angående gulsvart färg. Om han nu är gulsvart, så har det inte alls med rött anlag att göra. Eller? För pappa dvs Gaukur är vad jag vet homozygot för svart (kan ej ge rött efter vad jag läst) men mamma Vaka är rödskäck e. Atli (svart)och u Hatta frá Nordur-Hvammi (rödskäck). Jag har kanske fått detta totalt om bakfoten eller kan Du förklara hur detta hänger ihop?

MVH.Carro.Glad

Anmäl
2010-02-05 12:28 #5 av: 740tjejen

Din häst är väll brun Alex, vet du vad färgen kan bli på ditt föl då. :)

Anmäl
2010-02-05 13:22 #6 av: Alex

#4 Nej, gulsvart har inget med rött att göra, det kommer från gulanlaget, samma som ger gulbruna och isabeller. Men det krävs att ena föräldern har ett gulanlag för att fölet ska bli gulsvart, så din häst kan inte vara det, utan är vanligt svart.

#5 Japp, min är brun (är faktiskt hon i bakgrunden på första bilden Flört) och betäckt med en fux, så det kan inte bli så mycket roligare än svart, brun eller fux. Om nu inte hennes strumor är en skäckteckning.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-05 13:44 #7 av: xero88

Jaha nu är jag med! Tror jag.

Men det gör ingenting att han är svart.Skrattande När jag precis tagit bort min gamling  häromåret så hade jag planer på att skaffa mig en frieser istället. Men plånboken tillåter inte så stora utsvävningar. Så nu fick det bli en svart häst med mycket man och svans fast lite mindre modell istället och med fler gångarter som bonus. Det är inte alls illa tycker jag!

Så då har han alltså inte några gula anlag i släkten. Bra, då har jag koll på det. Tack så mycket igen. Vad Du kan mycket, Du är ju jätteduktig på sånt här.

Måste köra och jobba igen, vi hörs!

MVH.Carro.

Anmäl
2010-02-05 13:56 #8 av: Alex

Tack, jag har ett väldigt stort intresse för det, så har försökt lära mig allt under många år nu. Flört

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-15 09:19 #9 av: xero88

Gomorron!

När kommer "Islandshästens färger" del 3?

Förresten, tror Du att han är svart då? Han ser ju rätt "guldig" ut. Solblekt?(Men visst huvudet är ju svart klart.) Tycker mest han ser ut som en "brunbjörn" i färgen. Fast då passar ju hans namn bra, bangsi= nalle. HAHA!!!Skrattande

Skulle Ni inte kunna skriva lite om islänska hästnamn? Det kunde vara kul. Likaså att höra vad andra läsares hästar heter. Vad det betyder och lite så. Flört

MVH. Carro.

Anmäl
2010-02-15 11:56 #10 av: Alex

Ska skriva ihop den snart, är mitt uppe i flytt och grejer här nu, så är lite annat att göra. Glad Men jo, han är svart. Eller "bleksvart" som det kan kallas, när de inte är helt kolsvarta. Men det är inget anlag som skiljer, utan det är bara nåt det kallas i folkmun, enbart gällande utseendet.

Vi har ju en artikel om Isländska uttal, där det även finns med några namn. En artikel om bara namn känns lite svårt, för det finns så extremt många namn så det hade blivit en väldigt lång artikel... Flört

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-16 09:16 #11 av: xero88

Det beror väl på hur mycket man vill krångla till det. Man kunde kanske gjort en lite enklare artikel. Lite övergripande bara.

Men okej!

Mvh. Carro.

Anmäl
2013-11-08 10:55 #12 av: Desireea

Jätte bra artikel! :)

Anmäl
2013-11-08 14:23 #13 av: PugBull

Jätte intressant läsning!!! Tack för all info Alex!!! Finns det fler delar i denna serie? Skulle gärna lösa om gulanlaget :) (mitt sto är gulbrunt)

Anmäl
2013-11-09 07:51 #14 av: Alex

Hej! Jag har tänkt få ihop nya artiklar och få till de resterande också. Jag hade kladdar till de allihop i en dator som bestämde sig för att lägga av en dag, så de blev aldrig publicerade. Jag fick önskemål om att blanda in mer av genetiken bakom från några när jag skrev dessa, så därför har jag planer på att skriva om allt. Har dock begränsad tillgång till dator den här hösten så inte säkert att det kommer riktigt än. :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2013-11-09 07:53 #15 av: Alex

Edit: Upptäckte att det här visst var den uppdaterade, mer avancerade versionen. Så då blir det ingen omskrivning, men en fortsättning ska komma. :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2013-11-09 17:28 #16 av: PugBull

Va kul! Det ser jag verkligen fram emot :D

Anmäl
2013-11-11 13:43 #17 av: Uss

Jättebra artikel, "färglära" är så kul (och svåårt), men hur hittar man del 1? Finns den kvar i "arkivet"?

Jag hittade den! Nu väntar jag bara på del 3 :D

Anmäl
2017-07-21 10:21 #18 av: AnetteNy

Du milde vad intressant - och svårt. Tack för att du har skrivit det här, ska leta i arkivet efter tidigare artiklar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.