10. Träning

Del 1: Den perfekta sitsen

2010-01-31 14:25 #0 av: Maja

En perfekt sits är en förutsättning för att ridningen ska bli så bra som det bara går. Men vad är en perfekt sits och hur tränar man den?

“Ju bättre sits, desto bättre ridning” skulle man kunna sammanfatta det. Om man rider med en dålig sits påverkar det mer än man tror. Man kan inte ge hästen de rätta hjälperna, man är inte i balans (varken med sig själv eller hästen), man kan blockera och hindra hästen från att röra sig korrekt och man kan påverka en hel del andra saker negativt.

Men hur gör man då för att förbättra sin sits?

Till och börja med så måste du ha en god balans. Att ha en bra balans i det vardagliga livet är en sak, men att sedan behålla balansen när du sitter på någonting som rör på sig är någonting helt annat!

Tänk tillbaka på när du lärde dig att cykla. Visst gick det inte så där bra i början? Visst var det lite vingligt? Kanske du till och med cyklade med stödhjul eller lät mamma/pappa springa bakom och hålla i?

Det är lite samma sak med att rida. Om du inte har någon balans så påverkas hästen. Det är den som måste bära upp dig och se till så att den själv kan röra sig framåt utan problem. Vad som händer med hästen om den bär en ryttare med dålig balans varje dag i ett år är väl rätt så självklart? Precis, den tar skada av det och kan till och med få sämre balans själv!

Sits1.jpg

 

Om du sitter barbacka på en häst som rör sig framåt i skritt så kan du tydligt känna varenda muskel i ryggen som rör på sig. Du kan känna rytmen som varje steg ger. Försök att hitta den! Om du stretar emot så kommer det bara att förvärra balansen och ridningen kommer att bli stötig och ojämn.

Du kommer dock aldrig att få en bra balans så länge du spänner dig. Någonting som är oerhört viktigt är att du slappnar av och låter hästen bära upp din kropp. Väl på hästryggen så påverkas först och främst höftled, knäled, aneklled och ländrygg. Tänk på det när du rider nästa gång. Slappna av och känn efter vilka kroppsdelar som gungar med mest i hästens rörelser.

En annan viktig punkt är att vara väl medveten om sin egen kropp. Om du inte vet hur du själv fungerar så vet du inte heller hur hästen reagerar. Ett fel som är vanligare än många tror är att ge hästen hjälper utan att ens veta om det själv. Bara genom att trycka lite extra med höger skänkel så kan hästen uppfatta det som ett tecken på att du vill någonting och bli förvirrad då du inte ber om någonting mer än att enbart trycka på med höger skänkel.

En säker sits är mycket viktigt

En bra sits är även en säker sits. Du får ingen säker sits förrän allt som jag har nämnt i texten är perfekt. Tänk efter hur du reagerar om du blir rädd när du sitter till häst!

När människan blir skrämd så reagerar hon på ett speciellt sätt. Sitter man i en sadel så har man en tendens att luta sig framåt för att skydda sitt huvud och bröst (hjärta, lungor med mera) och drar upp benen genom att böja på knäna.

Känner du igen det? För det första så ska du veta att det är en vanlig reaktion. För det andra bör du veta att det är mycket farligt att reagera på det sättet till häst! Du blir instabil i sadeln och kan faktiskt lättare ramla av! Dessutom påverkar det hästen en hel del då den kan reagera negativt på din plötsliga ändring av sitsen.

En säker sits går ut på att sitta upprätt, inte luta sig framåt, släppa ner knäna så att dina ben ligger om hästen så bra som möjligt och har ett öppet utrymme framför bröstet. Har du någon gång testat att sitta i en jockeysits under någon gångart? Visst sitter du betydligt stabilare när du har benen längs med hästens sidor?

Sits3.jpg

 

Hur den korrekta sitsen ser ut kommer jag att gå in på i nästa del i denna artikelserie! Håll utkik, den dyker snart upp här på sajten!

Källor: Egen kunskap samt http://www.medvetenridning.com/Sitsentillhast.htm
Bilder: FeliciaS (Felicia Strid) Tack för lånet av de fina bilderna!

Anmäl
2010-01-31 15:38 #1 av: FeliciaS

Så bra det blev :) Jättenyttig läsning!

Anmäl
2010-01-31 16:32 #2 av: Maja

Superfina bilder! Tack! :)

Anmäl
2010-01-31 19:10 #3 av: Smultronkaka

Jätte bra artikel! :D Sitsen är ju något som man ständigt glömmer bort om man inte har en tränare som påminner en..! Och det är ju jätte viktigt för att få rätt inverkan och kontakt med hästen!!

Anmäl
2010-02-04 11:10 #4 av: Tarja

Skitbra artikel rent ut sagt! Flört

Anmäl
2011-01-30 00:54 #5 av: Odinn

Jättebra!!
Man ser ofta ryttare på tävlingsbanorna som sitter som jag vet inte vad... :S Tycker att flera borde tänka på sitsen. :)

Anmäl
2011-01-31 18:59 #6 av: selfrejection

Visst bedömde dom även sitsen på barn och ungdomar förut på tävlingar? Synd att dom tog bort det, för det är ju också viktigt.

Anmäl
2011-01-31 19:11 #7 av: Maja

#6 - Ja, det görs det fortfarande på några enstaka mindre tävlingar. Tycker att det är bra att få kommentarer på det!

Anmäl
2011-01-31 23:34 #8 av: Alex

#6 Ja, jag vet i alla fall att de gånger jag tävlade som yngre så var sits och inverkan med som en punkt i bedömningen. Dvs i ett fyrgångsprogram fick du poäng för tölt, trav, skritt, galopp samt sits och inverkan.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2011-01-31 23:41 #9 av: selfrejection

#7 och #8 Konstigt att dom tagit bort det på de flesta tävlingar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.