10. Träning

Del 2: Den perfekta sitsen

2010-02-22 17:35 #0 av: Maja

Efter lite grundläggande kunskaper i vad en bra sits kräver så kommer jag nu gå in lite mer på hur en perfekt sits ska se ut. Häng med!

- Sträck på dig! Rak i ryggen!
- Ner med hälarna!
- Sänk händerna!

Ja, det är väl kommentarer som vi alla har fått höra av ridläraren. "Utan en bra sits blir det ingen bra ridning", nej, det vet vi. Men om man plockar ihop alla dessa kommentarer - hur ska en sits då egentligen se ut?

När du sitter på hästen ska det faktiskt nästan vara som när du står helt vanligt på marken, med undantaget att dina ben ska vara böjda. Benen och fötterna ska alltså vara rakt under ryttaren. Inte längre fram och inte längre bak.

Om du står på marken så har du din överkropp balanserad på dina höfter, men till häst blir det en annan sak. Då är det inte längre dina två ben som håller upp höfterna som håller upp din överkropp. Istället har du en häst på fyra ben under dig och du måste hålla din balans till en stor del genom dina ben och sittben.

DSCF1677.jpg

Hur ska en perfekt sist vara då?

När du sitter på hästen så kan du placera din ena hand på framvalvet. Lyft upp bägge benen och använd handen på framvalvet till att dra dig själv framåt i sadeln. Nu hamnar du långt fram i sadeln och sitter precis bakom sadelns framvalv och du har dina sittben i den djupaste delen av sadeln. Det du precis har gjort kallas med ett annat uttryck för att "fixa sitsen".

Om du nu testar att lyfta upp sina ben samtidigt så ska du varken falla framåt eller bakåt. Balansen är alltså rätt.

Varför ska jag sitta så?

Nu sitter du på den delen av hästens rygg som är starkast, förutsatt att sadeln ligger bra. Om den hamnar längre bak så kommer du alltså inte längre att sitta på den starkaste delen, vilket även är den del av ryggen som rör sig allra minst. Att sitta på den starka, rätta delen stör dessutom hästen mindre.

När du nu vet hur en perfekt sits ska kännas och verka undrar du säkert hur en perfekt sits ska se ut. Detta är inte den lättaste frågan att besvara då alla ryttare ser olika ut i kroppen. Därför kan man säga att man ska gå efter hur sitsen känns, inte ser ut från en åskådare. Det är ofta svårt för en åskådare att se "det ekipaget är i god balans" eller "den ryttarens balans är inte så bra". Visst går det att se på en del, men inte alla.

Men ja, bara för att det gäller att en sits känns bra så kan den inte se ut hur som helst. Det finns givetvis vissa riktlinjer för sitsen:

 • Rak rygg
 • Sänkta axlar
 • Upprätt huvud
 • Blicken rakt fram
 • Överarmarna längs med sidorna
 • Böjda armbågar
 • Rak och avslappnad handled
 • Avslappnad kropp
 • Inte spänd någonstans
 • Rörliga knän och anklar
 • Hälen ner

Ingen ridning kan bli bra om inte ryttaren är i harmoni med sin häst. Att anstränga sig för att få sitsen att se snygg ut kommer inte att fungera så länge man inte är naturlig. Om du spänner dig så kommer det bara att skapa spänningar och påverka hästen på ett negativt sätt. Vet du om att du sitter och spänner dig så måste du börja öva på att slappna av och känna att du och din häst blir ett.

DSCF2110.jpg

 

Nästa gång kommer jag att ge tips på olika sitsövningar som man kan öva på för att förbättra sin sits. Del 3 kommer snart!

Källor: Egen kunskap samt http://www.medvetenridning.com/Sitsentillhast.htm
Bilder: Tobias Jonsson (genom MusCarro) Tack för lånet!

Anmäl
2010-02-22 20:05 #1 av: 740tjejen

mycket bra artikel perfekt för mig.

Anmäl
2010-02-22 20:26 #2 av: Maja

Den är bra för oss alla! Glad

Anmäl
2010-02-22 23:14 #3 av: mbwj

Riktigt bra! Ska testa det där med "fixa sitsen" nästa gång jag rider :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.