Annons:
Etiketter03-foderartiklar
Läst 8536 ggr
Maja
2010-03-22 00:21

Ett bra sommarbete

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad bör man tänka på när det kommer till sommarbetet? Är det bara att släppa ut hästen i en hage och så är det bra så?

Sommaren kan kännas långt borta nu när man tittar ut genom fönstret. Snö, snö och mer snö. Men den är närmare än vi tror. Snart är vi där och med sommaren kommer sommarbetet!

Innan man släpper ut hästen på det härliga betet bör man gå igenom vissa frågor. Givetvis finns det fler, men nedan följer några av de viktigaste frågorna:
- Är hagen tillräckligt stor för alla de hästar som ska gå där? - Ser staketet helt och hållbart ut? - Finns det farliga föremål i hagen? - Finns det skugga så inte hästen behöver stå i stekande sol hela dagen? - Är det mycket parasiter? - Kan man släppa ut hästen direkt från vinterhagen till sommarbetet?

Hur stor ska hagen vara? Man brukar räkna med ett halvt hektar per häst, alltså 5000 kvadratmeter. Givetvis får det vara större.

**Vad ska man tänka på när det gäller staketet?
**Först och främst: Vilken typ av staket har ni? Beroende på vilken typ av staket ni har så bör man kontrollera olika saker. Jag kommer att ta upp två vanliga stakettyperna här:

Elstaket:

  • Fungerar elen fortfarande?

  • Är det trasigt?

  • Ligger det någonting emot staketet någonstans i hagen som kan försämra det?

  • Behöver ni spänna åt staketet mer?

Trästaket:

  • Är staketet hållbart eller har det murknat någonstans?

  • Har det gått sönder någonstans?

**Farliga föremål i hagen? Vad menas med det?
**Kanske ligger det en glasflaska i hagens ena hörn? Järnstänger, gammal eltråd som ligger på marken, osäker mark, fallfärdiga träd som kan ramla om en häst kliar sig på dem med mera. En hel del alltså.

Ni kanske rent utav måste stängsla av delar inne i hagen? Ett bra tips är att leda runt hästen i hagen den första gången så att den får se hur hagen är uppbyggd och se var det finns staket så att den lära sig vad som är hage och vad som inte är det.

Finns det giftiga växer i hagen? Idegran är en farlig bov som kan ha en sådan allvarlig konsekvens att hästen kan dö. Gå gärna ett varv och leta. Om ni ser en växt ni inte känner igen så är det alltid bra att kolla upp den för säkerhets skull.

20359477.jpg

Óskadís njuter av sommarlovet

**Skugga? Vad räknas som det?
**Hästen måste kunna söka skydd från solen, insekter, regn och rusk om den vill det. Har man inte ett sol- och vindskydd går det bra med en skogsdunge eller dylikt. Det är viktigt att hästen kan ta skydd från olika saker när den vill. Ofta så brukar hästarna inte söka skydd när det gäller regn, men värme och sol kan bli mycket jobbigt för dem om de inte kan skydda sig från den på något sätt.

**Parasiter? Hur ska man kunna ta bort dem?
**Hästar som går i en hage har ett begränsat område att röra sig på. Det betyder att de äter och bajsar på samma område. I det fria kan hästarna förflytta sig på mycket större områden och risken att de drabbas av diverse parasiter är inte lika stor.

Någonting som kan vara bra är att ha två sommarbeten som man skiftar mellan så att marken får stå orörd vartannat år och då hinner vila. Annars kan man skifta mellan olika djur i hagarna. Till exempel kan man låta kor gå på betet ett tag, sedan hästar. Dessa djur äter olika växter och har olika typer av parasiter.

Ta gärna några rundor i hagen under sommaren där du plockar bort hästarnas bajs så att det inte ligger kvar hela tiden.

Glöm inte att avmaska hästen. Om hästen drog på sig parasiter under sommarbetet sommaren innan så har dessa utvecklats till könsmogna parasiter (till exempel maskar) som lägger ägg. Dessa ägg kommer ut i hästens avföring som sedan hamnar på betet och sedan betas upp av nya hästar som utvecklas till könsmogna larver nästa sommar och så fortsätter det år efter år. Avmaskar man däremot hästen så kan inte maskarna spridas vidare. Om du inte vill avmaska så kan du ta ett träckprov för att se om hästen har några parasiter och i sådana fall avmaska.

**Kan jag släppa ut hästen från vinterhagen rakt ut på sommarbete?
**Kan kan man ju alltid, men det är inte att rekommendera. Om hästen kommer från en vinterhage med nedbetat gräs till en stor sommarhage fylld med grönt, saftigt gräs kan det komma som en chock.

Oavsett om du ska låta hästen gå ute dygnet runt eller stalla in den under natten så är det viktigt att du ser till så att hästen vänjer sig vid det nya betet. Ett tips är att låta hästen beta ett litet tag i början och sedan successivt öka betestiden.

**Okej, allt är klart! Eller?
**Se till så att hästen alltid har tillgång till vatten att dricka! Låt även hästen ha tillgång till saltsten och mineraler.

Jag hoppas att ni alla får en trevlig sommar!

20359480.jpg

Brella, högdräktig i sommarhagen

Källa:
Agria
Stallsmart
Ringsjöns veterinärklinik

Bilder:
Mina egna

  • Redigerat 2022-08-22 10:04 av Niklas
Annons:
740tjejen
2010-03-22 07:10
#1

Mycket bra artikel. Sommarhagen jag har tillgång till har rinnande vatten, även vid torka. Finns skogsdunge med bra skugga och öppna ytor med grönt fint gräs. Brukar låta dom gå 1 timme i taget 1-2 veckor beroende på hur fort de anpassar sig.

FeliciaS
2010-03-23 22:03
#2

Jättebra artikel :) Nu längtar jag verkligen till sommaren!

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Maja
2014-05-21 11:13
#3

Hur går det med sommarbetet för alla? Har någon släppt ut sina hästar än? Om inte - när gör ni det? Eller får de kanske inte gå på bete?

Linnea
2014-05-21 20:36
#4

Hur stor hagen ska vara beror rätt mycket på hur bra gräset växer. En fet häst vill man inte ha. Min går i gräshage dagtid på sommaren. Han står inne på natten då han har ganska svåra eksem.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Killen
2014-05-22 14:59
#5

#3 min kommer inte gå på bete. Ofta vill ingen i mitt stall ha sin häst på bete för då blir hästarna tjocka…

kissmekate.blogg.se

Linnea
2014-05-22 16:37
#6

#5 Blir hästarna tjocka är hagen för stor eller så är grästillväxten för snabb. Kan också vara så att man släpper för sent när gräset har blivit väldigt högt.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Killen
2014-05-22 18:40
#7

#6 min skulle gärna få gå på bete, har velat i alla år jag har haft honom å vara ett år har han det. Han är så förståndig så han äter inte mer än nödvändigt . Det året han gick på bete dygnet om var han ändå smalare än de som haft sina i "bantarhage". Året efter gick han i en hage med gått om klöver, då blev han dock liiite rund. Men det går snabbt bort

kissmekate.blogg.se

Upp till toppen
Annons: