08. Ryttare

Islandshästprofil: Camilla Hed

2010-03-29 17:30 #0 av: Maja

Det är dags för en ny intervju med en islandshästprofil och på tur står Camilla Hed!

Camilla Hed bor i Jämtland där hon har en hästgård tillsammans med Hjalti Gudmundsson. Hon arbetar till 50% som ridinstruktör på Dille Naturbruksgymnasium och tränar även hästarna hemma på gården. Camilla är godkänd ridinstruktör inom SIF och håller kurser i hela landet. Med många års erfarenhet av hästar inom olika grenar så är hon mycket kunnig inom området. Jag intervjuade henne för ett tag sedan och här följer resultatet.

1. Hur kommer det sig att Ni började med hästar?
Började arbeta på ett turridningsföretag med islandshästar och tyckte sen att det var riktigt intressant och spännande. Fortsatte med att utbilda mig inom SIF och efter B-instruktörs examinationen så började jag arbeta hos Jenny Mandal och Hreggi på Islandshästkonsult i Alunda. En mycket lärorik tid med både ridning och undervisning. Efter att ha arbetat där i 4 år och fortsatt utbildning (C-tränare, pedagogikutbildning på Strömsholm) så flyttade jag och Hjalti till Norrtälje där vi startade företag tillsammans. Utbildade mig till ridinstruktör och lokalklubbsdomare. -06 sökte jag och fick tjänsten som Ridinstruktör på Dille Gård Naturbruksgymnasie i Östersund där jag arbetar just nu parallet med att hålla utbildning för häst och ryttare runt om i Sverige.

2. Har Ni alltid varit inriktad på just islandshästar?
Nej, började med ponny och red mest för kul och tävlade lite. Under högstadiet började jag arbeta hos Jan-Olof Persson på Hagmyren och fortsatte jobba där under högstadie och gymnasietiden. Efter Gymnasiet åkte jag till USA och arbetade med Lippizanare på Tempel Farm Lippizans (stort stall med massa fantastiska hästar). Men när jag började rida islandshäst så blev jag fast efter ett tag och kännde att detta skall jag satsa på.

3. Hur många hästar har Ni i dagsläget?
I vårt stall står idag 12 hästar + några fölston som går på lösdrift. Vi tar emot hästar på träning och har en hel del kontakt med försäljning via Island.

19299744.jpg

På bilden syns en av hingstarna som finns hos Camilla och Hjalti. Han heter Reynir frá Hólshúsum.

4. Hur ser en vanlig dag ut för Er?
Jag har 2 olika dagar... en dag på Dille så har jag ridlektioner/teorilektioner och förståss möten med personal och elever i en bland kompott! Hemma en dag blir det barnen och stallet som gäller.

5. Finns det något speciellt hästminne som Ni sent kommer att glömma?
Jag har massor av speciella minnen, ett minne är från ponnyn Lego som jag skulle lära mig att hoppa på. Han hoppade och grisnitade efter hindret ca 20 gånger och jag flög lika  många gånger. Andra minnen är tex när Hjalti vann Nordiska Mästerskapen i T1 i Danmark för Island. Sen har jag många ridminnen som hänger sig kvar det kan vara allt från alla Aha uppleveler man fått genom åren men också de gånger man bara har en härlig ridtur på just den hästen man tycker bäst om, som just nu är Thor från Järsta för mig, han är det aldrig tråkigt eller jobbigt att rida utan alltid kul!!!

6. Om Ni vill tillägga någonting, vad som helst är Ni mycket välkommen att skriva det här.
Det jag tycker är viktigt i utbildning av häst eller ryttare är att det alltid skall vara genomtänkt och det skall finnas en röd tråd. Hästen skall må bra av ridningen och ryttaren skall förstå vad och varför man gör olika övningar. Man tjänar på att skynda långsamt och bygga en bra grund för att sen kunna gå vidare. Tålamod och less is moore!!!!

Läs mer om Camilla och verksamheten på hemsidan: http://www.camillahjalti.se/

Vi vill tacka Camilla för intervjun och önskar henne lycka till i framtiden!

Bilder: Juve

Anmäl
2010-03-30 20:11 #1 av: Tarja

Jätteintressant och fin artikel Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.