01. Allmänt

Resebolag: Eldhestar

2010-04-25 21:03 #0 av: Maja

Eldhestar startade år 1986 och har ständigt utvecklats till det företag de är idag. Med en god kunskap om vad de gör så kan man som kund vara säker på att få ett minne för livet!

 

Året 1986 så beslöt sig Hróðmar Bjarnason, Sigurjón Bjarnason och Thorsteinn Hjartason för att starta en turridningsfirma som de gav namnet Eldhestar. De började med att arrangera lite kortare turer runt samhället Hveragerði som ligger beläget drygt 4,5 mil sydöst om Islands huvudstad Reykjavík. Grundarna fick inspiration till namnet Eldhestar från vulkanberget Hengill som ligger i närheten.

Företaget har öppet året runt, men det är under sommaren som de flesta väljer att boka in sina turer. Detta har lett till att personalen dubblas (till drygt 30 personer) under denna period jämför med vintern då de är drygt 15 anställda. Alla som arbetar på gården har olika utbildningar, men när man väl kommer till Eldhestar så blir man utbildad genom ridlektioner och träningshästar. Gården äger omkring 170 stycken trevliga och fina hästar, så det finns en häst för alla möjliga typer av ryttare! År 2009 byggdes det även ett nytt stall på anläggningen som rymmer 18 boxar.

1.jpg

Vackra hästar, vacker natur... Det kan inte bli fel!

Island är känt för sin oerhört vackra natur och omgivningen runt Eldhestar bjuder på de mesta man kan tänka sig: vackra berg, lavafält, heta källor med mera. Under de kortare turerna så rider man över lavafält, får prova på att tölta längs med fina ridvägar och vadar genom vatten. Väljer man istället en längre tur så kan man även få rida till varma källor och se vad dessa underbara platser har att erbjuda.

Eldhestar erbjuder dagsturer till häst året om. Under vintern brukar de dock dela upp turen så att man får komma in värmen i hotellets restaurang medan hästarna får äta lite hö. Väljer man däremot att rids en dagstur under sommaren så packas det med matsäck och så tar gruppen en paus vid en rastplats där hästarna får vila och ryttarna kan avnjuta ett mål mat i det vackra landskapet.

2.jpg

Full fart igenom vattnet, underbart!

Om man känner att en dagstur inte räcker så erbjuder företaget även längre turer som kan vara mellan sex och nio dagar och man rider 4-7 av dessa dagar. Dessa turer går över hela landet och för att man inte ska trötta ut hästen som man rider på så har man även med sig en flock med hästar som man kan välja en ny häst från. Normalt sett så rider man mellan 4-9 timmar per dag (det är bara tur 19 som finns att läsa mer om på hemsidan bjuder på 9 timmars ridning). Nätterna tillbringar man i olika stugor som man rider förbi under hela turen.

Alla är välkomna till Eldhestar, ovan som van ryttare. Det finns en häst för alla! Om man aldrig har suttit på en häst någon gång i sitt liv så rekommenderar företaget en kortare tur. Har men lite mer erfarenhet så kan det vara roligare att ta en längre tur. I år har företaget en nyhet: Turer för enbart vana ryttare. Under dessa turer så håller man ett lite högre tempo.

Eldhestar erbjuder inte enbart turridning, utan har även hotell och restaurang. Hotellet byggdes år 2002 och består av totalt 26 rum som alla har tilldelats ett namn efter olika hästar på gården. Hotellets miljö är mycket hemtrevlig och harmonisk och man strävar efter att ha ett så miljövänligt hotell som möjligt, någonting som företaget har lyckats väl med. Hotellet har även ett konferensrum som kan bokas för konferenser av olika slag. I och med att gården ligger nära riksväg 1 så kan man enkelt ta sig till huvudstaden eller andra intressanta sevärdigheter såsom gejsrar och Gullfoss. Om man som besökare bara vill bo på hotellet utan att rida så är man lika välkommen ändå.

3.jpg

Glada resenärer som njuter av det vackra landets tillgångar!

Besök gärna Eldhestars hemsida: http://www.eldhestar.is/Svenska/

Samtliga bilder är lånade med tillstånd av Eldhestar.

 

Anmäl
2010-04-25 22:05 #1 av: Maja

Visst blir man sugen att åka? :)

Anmäl
2010-04-25 22:22 #2 av: 740tjejen

Ja om man är. Fast är sugen på långtur i svenska fjällen också :)

Anmäl
2010-04-25 22:25 #3 av: Taktur

Red där förra åreti maj  och blev inte imponerad.

Anmäl
2010-04-25 22:37 #4 av: [vretenskaniner]

#3 Varför inte?

Anmäl
2010-04-26 14:28 #5 av: Taktur

Stället gav ett skitigt intryck. iofs var det maj o leriga fållor men sadlar o träns hade inte sett putsmedel på länge. Hästen min kompis fick på fm. hade så trasiga hovar och  som tur var så kom en kille som också jobbade där och bytte ut den. Min häst jag fick på em. fick jag inte borsta på ryggen för han var öm och han måste få en filt under sadeln. De flesta hästar (16 på fm,  10 på em ) gick i grisepass och de skulle gå nos-i-svans hela tiden. Om de som red längst fram fick igång en tölt så kunde inte alla hänga med och låg man då efter en "seg# fick man inte rida om utan vackert skritta efter. Vid lunchen satt ridguiderna för sig, kändes lite tråkigt. Man kunde ju ha fått ställa lite frågor eller så om arbetsförhållande o annat intressant Nu red vi bara en dag om det nu kan vara någon skillnad

Anmäl
2010-04-26 22:10 #6 av: Maja

#5 - Ojdå, vad synd att du inte tyckte att det var bra!

Anmäl
2010-04-29 19:05 #7 av: Lueur

Jag har ridit på både ishestar och Eldhestar, och även jag måste säga att Eldhestar inte imponerade. Vi red en timme, stod lite om att se "andra gårdar" vilket mer va lite hästar här och där. Syrran som dessutom är tävlingsryttare fick inte ha den längd på stigbyglarna som hon ville. Ledaren tycker hon skulle ha mycket kortare och syrran ville ha längre. Man tycker väl dom borde lyssna på vad ryttaren vill?

Ishestar tyckte jag mycket bättre om, finare natur osv.

Anmäl
2010-04-29 23:52 #8 av: Maja

#7 - Usch då, vad tråkigt med sådana upplevelser!

Jag har kontaktat Ishestar också för en intervju, men de har inte svarat. :(

Anmäl
2010-04-30 13:37 #9 av: Lueur

#8 vi red dessutom igenom en "gård" där de va skrot och skräp ÖVERALLT. de såg näst intill ut som de gör på djurpoliserna fast utan undernärda djur :/ Men nu va vi där under vinter/vår så på sommaren kan de säkert va mycket finare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.