12. Utrustning

Valet av nosgrimma

2010-09-09 01:10 #0 av: Maja

Det finns en hel del olika nosgrimmor och det är inte alltid det lättaste att skilja dessa åt. Hur fungerar dem? Hur ser dem ut? Vilken passar min häst?

Det finns flera olika typer av nosgrimmor och alla ser olika ut. De skiljer sig från varandra på många olika sätt: Utseende, funktion och så vidare. Här nedan kommer jag att presentera de vanligaste typerna som används, men det finns ett flertal till.

Engelsk nosgrimma

Det sägs att den engelska nosgrimman ger hästen störst rörelsefrihet i munnen. Den består av enbart en enda nosrem som spänns innanför tränsets sidostycken, omkring en eller två centimeter nedanför hästens kindben. Den engelska nosgrimman är mycket vanlig och fungerar mer som en prydnad än som något funktionellt. Däremot så finns det en variant av nosgrimman som förstärker inverkan på bettet något genom ett fäste under hakan, men då kallas den Grandstand.

eng.jpg

Foto: Alex

Aachennosgrimma

Aachennosgrimman påminner till stor del om den engelska nosgrimman och ser i stort sett likadan ut. Det enda som skiljer dessa åt är att aachennosgrimman även har en undre rem. En av nosgrimmans effekter är att den motverkar att hästen kan röra käkarna i sidled. Man kan tycka att aachennosgrimman då blir likadan som pullarnosgrimman med sina två remmar, men skillnaden där är att trycket inte går att ändra på. Det sitter fortfarande högre upp vid den del som finns hos den engelska.

A.jpg

Foto: Maja

Pullarnosgrimma

Pullarnosgrimman ligger som ett kryss över hästens nosrygg. Käkarna får ofta mer rörlighet, men nosgrimman rekommenderas ofta till hästar som är lite starkare i munnen och gärna vill ta över bettet. Den övre remmen tar plats ovanför bettet, medan den undre remmen ligger nedanför bettet.

Pullarnosgrimman är mycket lätt att anpassa från häst till häst då man kan höja och sänka punkten där den övre och den undre remmen möts och på så vis även ändra trycket. Man kan lägga trycket lägre ner om hästen gapar, går med högt huvud eller vill ta bettet eller så kan man placera det högre upp om man inte vill att hästen ska sänka huvudet. Trycket ska komma direkt från punkten där den övre och undre remmen möts.

Pullar.jpg

Observera att det sitter snett Foto: Maja

Remontnosgrimma

Om man söker en nosgrimma som håller kvar hästens bett i munnen samt som hindrar den från att öppna sin mun för mycket, ta bettet eller korsa käkarna så kan en remontnosgrimma passa bra. Nosgrimman består, förutom nackremmen, bara av en enkel rem som ligger ett par centimeter ovanför näsborrarna, men ändå nedanför bettet. Då nosgrimman omsluter nosen och gör så att bettet inverkar jämnare över hästens mun så anses ofta remontgrimman vara en “snällare” nosgrimma. Ryttarens tygeltag hamnar rätt så långt ner på hästens nos och hästen söker sig, tack vare detta, nedåt.

Remont.jpg

Foto: Maja

Bygelnosgrimma

Bygelnosgrimman används av många ryttare för att inte störa bettet på något sätt. Den påminner mycket om remontnosgrimman, men istället för en rem under bettet så har en två stycken - en ovanför bettet och en under. Då nosgrimman inte ligger i kontakt med bettet på något sätt så ska en välanpassad bygelnosgrimma låta bettet ha fri rörlighet och inte påverka detta på något sätt.

Bygel1.jpg

Foto: Alex

Kom ihåg att alla nosgrimmor inte passar ihop med alla bett. En del nosgrimmor får inte användas i kombination med vissa bett. Mer om detta går att finna i artikelserien "Tävla islandshäst".

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nosgrimma

 

Anmäl
2010-09-09 22:49 #1 av: Odinn

Jag brukar bara rida med nosgrimma om jag rider för tränare, annars rider jag utan. Har ett westernträns som jag brukar rida med. :)

Jättebra artikel!

Anmäl
2010-09-22 17:50 #2 av: EvelinaS-L

#1: Varför har du det när du rider för tränare? Varför har du inte westerntränset jämt Glad?

Kram Evelina

Anmäl
2010-09-25 00:20 #3 av: FeliciaS

Bra artikel! Jag hade önskat information om hur de olika nosgrimmorna påverkar hästens mun och tänder etc.

Själv rider jag i repgrimma, men de fåtal gånger jag har träns använder jag min remontnosgrimma just för att bettet ska sitta på plats. Brukar spänna den väldigt löst så att den inte påverkar bettet eller tänderna.

Anmäl
2010-09-25 21:09 #4 av: Taktur

Har både pullar.aachen , remont och engelskt träns o just nu använder jag bara det engelska , då går hon bättre och är lugnare med munnen tycker jag. Väntar på att Thorleifur ska komma o kolla henne i munnen, vet inte om man gjort det någon gång förutom vid vet.bes, när jag köpte henne

Anmäl
2010-09-28 10:15 #5 av: Fridalej

Jättebra skrivet :-)

Fast bygelnosgrimman är inte bara för bettfrihet, det är i grund och botten en korrigeringsnosgrimma för hästar som skjuter käken åt sidan. Byglarna gör att man mer eller mindre låser fast käken och effekten ska tillslut bli att hästen blir mer "lugn" i munnen, därför ska den bara användas tillfälligt..

Jag rider Skuggi periodvis med den, just nu har vi en sån period att den behövs igen (tyvärr). Dock tycker jag verkligen att den funkar!! Så jag rekomenderar den verkligen, mer som sagt - tillfälligt. :-)

Anmäl
2013-02-04 16:29 #6 av: PugBull

Tack för en bra artikel! Har inte börjat använda träns på mitt ungsto än så jag vet inte vad jag ska ha i framtiden. Tänkte att det kanske de som rider in henne kan tipsa mig om :)

Min medryttar isis Ljómi har en bygelnosgrimma, funkar bra på honom!

Anmäl
2017-04-15 17:59 #7 av: Greifi

Skonar man hästen mer på något sätt, om man väljer att ta bort en undre remmen på aachen-nosgrimman? (Så det blir som engelsk nosgrimma)

Funderar på att ha en undre rem också, mest för att det är snyggt, men är det verkligen värt det?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.