08. Ryttare

Malin von Zweigbergk & Haleggur från Hyndevad

2010-11-10 20:14 #0 av: Maja

Tror ni på kärlek vid första ögonkastet? Inte? Läs i så fall denna intervju med Malin von Zweigbergk.

I våras visades det en vacker skäckhingst i Vaggeryd. Han lämnade inte många människor oberörda. Vem var denna oerhört vackra hingst? Med en enorm utstrålning, obeskrivligt vackra rörelser och ett perfekt lynne? De höga poängen ramlade in och resultatet slutade på 8.33 exteriört och 8.45 för ridegenskaperna, en totalpoäng på 8.41!

Svaret var Haleggur från Hyndevad, en hingst född 2004 efter den välkänga Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti, undan det underbara musblackstoet Ýr frá Uxahrygg.

Här följer en intervju med den lyckliga ägaren Malin von Zweigbergk, en jätteduktig tjej på nitton år.

Berätta lite om dig själv. Hur kommer det sig att du håller på med islandshästar?

Jag är 19 år och har tagit studenten i sommras från 3årigt gymnasium. Jag har ridit sedan jag var 6 år och till en början var det ju större hästar desto bättre! Men efter några år halkade jag in i islandshästvärlden genom en kompis! Sedan dess har allt utvecklats till större och större, och även bättre och bättre enligt mig. Nu bor jag tillsammans med min familj på en egen gård strax utanför Eskilstuna. Vi har 6 hästar i blandad ålder, det är mest tävlingsridning med även avel i liten skala. I framtiden är tanken att jag ska vidareutbilda mig, men har inte riktigt bestämt  mig för vilken inriktning (avel eller tävling, kanske till och med båda?). Nu har jag på efterfrågan haft några träningshästar samt lite ridlektioner. Ett favoritmoment är att rida in unghästar.

Berätta lite om Haleggur. Hur är han som hingst?

Haleggur är en fantastisk hingst! Han har stor personlighet och är den mest samarbetsvilliga hästen jag mött. Han är otroligt snäll och man blir lycklig i hela kroppen av att rida honom! Sigfus som visade Haleggur gav honom dessa ord " Det är väldigt få hästar som ger mer än vad man ber om, Haleggur är en av de få".

malin2.jpg

Foto: Malins farmor

Hur kommer det sig att du äger Haleggur?

Det var en ganska speciell historia vi har tillsammans Halle och jag. Det var så att jag flyttade min ena häst till en lösdrift där han skulle gå i. Ägaren till denna gård var Catharina Devad (Haleggurs uppfödare). När vi var där en gång för att hälsa på våran häst fick vi syn på Halle som gick med två äldre hingstar. Då var han inte gammal och de större hingstarna visade upp sig och var otroligt vackra. Men Halle hade något speciellt som jag fastnade för. Slutade med att jag gick och tänkte på den taniga lilla skäcken i flera veckor. I samma veva flyttade vi våran häst till Catharinas andra gård och jag började hjälpa henne mer och mer. En dag frågade hon om jag ville följa med och flytta några av hennes unghästar till den andra gården. Trodde inte att jag skulle se den lilla skäcken igen, men det var tydligen Catharinas uppfödning! Nu när han stod i samma stall som mina hästar började jag umgås med honom i hagen, han började komma när jag ropade på honom och vi fick en speciell kontakt.

Det var dock inte bara jag som fick ögonen för denna lilla skäck som blev vackrare för varje dag som gick. De som kom till gården för att kolla på andra saluhästar (bland annat toppryttare) frågade alla samma fråga och pekade på Halle " Är den till salu?". Men Catharina var fast bestämd med att han inte skulle säljas. Vilket jag var glad över, men jag visste att en dag skulle hon kanske sälja honom och det kunde jag ju inte göra något åt. Jag sa till henne att hon kunde säga till mig innan han blev till salu, i hopp om att jag kanske skulle kunna lösa det då... En dag fick jag ett sms där det stod "Haleggur är till salu endast för dig". Gud vad glad jag blev! Men blev snabbt stressad eftersom vi verkligen inte skulle köpa någon till häst. Men som Catharina hade förstått att jag och Halle hade en speciell kontakt med varandra förstod även min familj det. Så han blev min, bästa dagen i mitt liv! Nu har jag ägt honom i ca 4 år, har även flera hästar men han är den som alltid kommer ligga mig närmast hjärtat!

Vilket är ditt och Haleggurs bästa minne?

Jag har flera bra minnen med Halle, bland annat dagen han blev min ! Men det bästa måste nog vara när han blev visad nu i våras i Vaggeryd. Vi alla visste (min familj och tränare) att han är en otroligt bra häst, men ingen av oss vågade säga högt vad vi hoppades på - en topp bedömning. När dagen väl var framme var vi alla så himla nervösa. Det blev inte bättre av att det spöregnade/blåste storm i två dagar inkl bedömningsdagen. Ryttarna som hade ridit tidigare på dagen klagade på att banan var jättetung pga vädret och att ingen av hästarna hade gått bra... Vi blev oroliga och funderade på att ställa in i sista sekund. Men när jag såg Halle dansa fram på framridningen sa vi bara "NU KÖR VI!". När jag såg Halle inne på banan gick han fantastiskt bra, men jag har lärt mig av erfarenhet att man aldrig riktigt vet.

Efteråt när det var dags för poängen stod vi alla tysta tillsammans, jag, pappa, Sigfus och Josefine. Vi bara stod och tittade åt varsitt håll allihopa. När speakern sedan började ropa upp "8,5 8,8 9,0" och aldrig slutade stod vi alla med hakan i backen! Det blev kramkalas och jag skakade i hela kroppen. Ringde direkt till Catharina (Halles uppfödare) och bara grät, så hon trodde att det hade gått jättedåligt. Men när jag sedan lyckades harkla fram poängen började hon också gråta i andra änden av telefonen. Ett fantastiskt ögonblick!

Vad har ni för framtidsplaner?

Framtidsplanerna för Haleggur är att vi ska ut på tävlingsbanan! Nu har han varit borta mycket hos Sigfus som har gjort ett fantastiskt jobb med honom inför visningen. Så nu är han äntligen hemma för gott! Så nu tränar vi och lär känna varandra på nytt. Jag har ridit in honom själv och tränat honom när han varit på "vila" från Sigfus. Men nu ska han aldrig åka iväg igen. Träningen går jättebra så förhoppningsvis väntar en fin tävlingssäsong nästa år!

halle3.jpg

Foto: Jenny Mukka

Vi tackar Malin för att hon ställde upp i intervjun och önskar henne och Haleggur all lycka i framtiden!

Bilderna är lånade med tillstånd

Besök gärna hemsidan: www.haleggur.com

Anmäl
2010-11-10 22:21 #1 av: [vretenskaniner]

Åhh man dreglar ju inte lite när man ser denna ursnygga hingst! Flört Vilken fin historia! Blir ju så berörd! Skäms

Anmäl
2010-11-11 07:32 #2 av: 740tjejen

Woow vilken häst. och de verkade trivs tillsammans. :) Hoppas de får många lyckliga år.

Anmäl
2010-11-11 10:04 #3 av: Maja

Ja, Halle är en hingst som verkligen faller mig i smaken! Riktigt, riktigt fin!

Anmäl
2010-11-11 18:37 #4 av: Ulrisa

shit, vad snygg! vilken historia! honom vill jag se mer av!

Anmäl
2010-11-12 01:20 #5 av: powderpuff

Den hingsten skulle jag mycket väl kunna tänka mig till mina ston Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.