2010-12-12 20:52 #0 av: Maja

För att få delta i officiella tävlingar så måste du inneha en giltig ryttarlicens. Hur får man den och vad kostar det?

Funderar du på att börja tävla din islandshäst? Då är det mycket att hålla koll på, alla grenar som finns, vilken utrustning du får ha på din häst, passet ska vara godkänt, du ska ha alla vaccinationer klara med mera. Men du glömmer väl inte ryttarlicensen? Utan den får du nämligen inte tävla.

Ryttarlicensen löser du hos din medlemsförening och den gäller i ett år från och med det datum som står på den. Det ingår även en olycksfallsförsäkring för dig som ryttare i licensen och denna försäkring gäller under tiden du är på tävlingen samt under resan till och från tävlingsplatsen.

Från och med 1 januari 2011 löser man licens via SIFs kansli. Läs mer här: Länk

Du kan lösa olika typer av licens som gäller för olika grenar:

  • Lätta klasser (gäller enbart lätta klasser)
  • Öppna klasser (gäller lätta och öppna klasser)
  • Nationell tävling samt SM (gäller samtliga klasser inklusive SM)

Dessa olika licenser kostar olika mycket där lättklassen är billigaste och sedan stiger priset. Om man vill gå från lättklass till öppen klass innan giltighetstiden har gått ut så kan man i vissa fall betala mellanskillnaden istället för att lösa en helt ny licens. Det är dock viktigt att man vet att man fortfarande bara har kvar licensen under giltighetstiden och att denna inte ändras om man betalar för att höja upp sig. Du kan till exempel inte lösa lättklasslicens 1 januari och höja dig till öppen klass den 1 december och betala mellanskillnaden och tro att du nu har en licens för öppna klasser till 1 december nästa år. Den räcker fortfarande bara till 1 januari.

Vad kostar då de olika licenserna?

  • Lättklass 200 kr
  • Öppen klass 500 kr
  • Nationell tävling 700 kr
  • Från lätt till öppen klass 300 kr
  • Från öppen till nationell klass 200 kr

När du har ansökt om en ryttarlicens hos din lokalklubb och betalat den så får du din licens och då är det bara att ge dig ut på tävlingsbanan. Lycka till!

Artikel.jpg

Källa: http://www.icelandichorse.se/pdf_10/TR%2020100520.pdf
Bilder: Mina egna