03. Foder

Islandshästen: En lättfödd ras?

2010-02-05 18:50 #0 av: Maja

Många av islandshästarna klassas som oerhört lättfödda. De klarar sig bra på näringsfattigt foder och man har länge påstått att detta beror på att matsmältningssystemet arbetar mer effektivt än hos andra raser. Men stämmer detta verkligen?

Argonomen Sveinn Ragnarsson har utfört en studie över huruvida det finns någon skillnad på matsmältningssystemet hos islandshästar och varmblodiga travare. Då islandshästen i sin naturliga miljö (på Island) klarar av att leva på det foder som finns i det stränga klimatet så har många bildat en uppfattning att islandshästens matsmältningssystem är bättre än hos andra raser. De har menat att detta är anledningen till att islandshästarna har klarat av att leva på foder med så pass lågt näringsvärde. Studien har visat att detta inte är ren sanning.

Framsida.png

Vad som istället spelar stor roll är hur stor mängd foder hästen får samt när fodret är skördat. Hästarna har mycket lättare för att utnyttja energi och fibrer i foder som de får i mindre givor. Får hästen större givor har den svårare att utnyttja fibrerna och all energi. Vad detta beror på är inte helt fastställt, men det har troligen att göra med mikroorganismerna som finns i mag- och tarmsystemet. Dessa organismer bryter ner fodret och plockar ut näringen, energin, fibrerna och alla andra nyttiga ämnen. Om hästarna får fler, mindre givor så hinner organismerna lättare bryta ner alla ämnen än om de får en (eller i alla fall färre), stora givor. Då kommer fodret att gå alldeles för snabbt igenom tarmarna och organismerna kommer inte att hinna plocka ut alla nyttiga ämnen. Detta leder till att många av dessa ämnen går förlorade och passerar hela tarmsystemet utan att fylla någon funktion.

Studien visar att islandshästarna inte har lättare för att smälta foder, någonting som man tidigare har trott. Däremot så klassas ändå rasen som lättfödd. Med detta menas att rasen behöver mindre energi från sitt foder för att kunna prestera och må lika bra som andra raser.

Bild 1.jpg

Läs hela rapporten här: Länk (observera att det är en .pdf-fil)

Källa:
Expertsvar.se (http://www.expertsvar.se/pressmeddelande?pressReleaseID=12816&languageID=1)
Rapporten (http://diss-epsilon.slu.se:8080/archive/00002187/01/Thesis_Final_version.pdf)

Bilder:
Framsida: Alex
Bilder i artikeln: Maja

Anmäl
2010-02-05 23:24 #1 av: Alex

Jättebra artikel! Alldeles för många som stoppar i sina hästar onödigt mycket krafs, även när de klarar sig bra på bara hö/hösilage. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-06 08:59 #2 av: 740tjejen

De gånger jag har haft islandshäst så har de bara fått bra hö. :) kanske lite mineraler. Men inget annat.

Anmäl
2010-02-06 13:01 #3 av: xero88

Ja nu skriver jag lite här också.

Vilket är bäst då? Fri tillgång på stråfoder dvs. hö imitt fall, eller i portioner?

Hittills har jag med hänsyn till att jag har två ponnyer också som ej ska bli för tjocka inte velat  ge helt fri tillgång. Mina står ju inne på nätterna och därför har jag ju möjlighet att styra lite. Jag lägger ut hö på morgonen efter vad som är rimligt att de tre äter tillsammans under dagen. Det blir väl ungefär 7 kg + fri tillgång på halm. Denna ransonen hö brukar räcka till middagstid ungefär. Sen på kvällen så får ponnyerna 1-2kg hö  + halm. Men Bangsi får ytterligare ca 4-5kg hö +lite halm. Men det verkar räcka för han orkar inte äta upp allt och verkar inte jätte hungrig på morgnarna. Sen får de även mineraler och morötter. Han verkar ok i hullet. Halmen får de mest för att de ska ha något att göra när höet är slut. Speciellt nu när det iär så mycket snö. Mende verkar nöjda och tillfreds.

Jag har ju ett bra hö ( lite väl bra till ponnyerna).

Energi 8 MJ/Kg

Smrp  50g/kg

Skulle tro att han får mellan 7 och 8kg/ dag ca.

Låter detta rimligt tycker ni?

 

Anmäl
2010-02-06 13:11 #4 av: Alex

#3 Fri tillgång är ju alltid bäst, då äter de så mycket de behöver, när de behöver det. Men det går ju inte i alla lägen, tyvärr, så då får man ju portionera ut. Speciellt när de står på box blir det ju svårare att ge fri tillgång.

Tycker att det låter lite länge, att de är utan hö från middagstid till kvällen. Minst tre gånger om dagen bör de ju få mat, helst fyra. När de är fler också kan det ju lätt bli att de äter mer än vad de egentligen vill/behöver när de väl får hö, om de inte har fri tillgång, eftersom risken finns att någon annan äter upp det för dem i så fall. Så personligen hade ju jag valt att portionera ut det lite mer under dagen, åtminstone gett en gång vid lunch/em också.

Själv föredrar jag konceptet morgon, lunch, em (vid intag om man inte tar in dem sent på kvällen) och kväll, med största givan på kvällen, då det är då det är som längst till nästa giva.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-06 16:08 #5 av: xero88

Det blir ju rätt svårt när man jobbar nästan 3 mil hemifrån och ligga och flå fram och tillbaka under middagsrasten. Har ingen annan heller som kan ge dom.

Men de dagar man är hemma och har koll så står de ju inte precis och tuggar konstant från morgon till middag. Men då får de en tuss på em också. Dessutom är det ju inte tvärt slut utan de har ju och göra ändå om de vill. De plockar en hel del av halmen och höspillet som är kvar under em.Ser man till hullet så är den minsta (Fia)för tjock , Nero nästan lagom och Bangsi är lagom. Men visst idealet hade ju varit  att del upp det mera. Det roliga är ju att när det inte är snö och de kan komma åt det vissna gräset så tro det eller ej men  Lilla Fia hon konsumerar hellre detta än några större mängder hö. Men det är väl mera naturligt och stimulerande att gå och pela i sig så antagligen och hon brukar vara mera lagom då. Men både Fia och Nero rids och körs så de har ju inte helsemester precis.

Anmäl
2010-02-06 16:47 #6 av: [vretenskaniner]

#5 Vart kommer Bangsi ifrån? :)

Anmäl
2010-02-06 20:00 #7 av: Alex

#5 Nä, det förstår jag absolut att du inte vill, alla har ju inte den möjligheten. Men det låter som att det är lugnt då, har de halm och så under eftermiddagen så är det ju inga problem! Jag läste det först som att de var helt utan från lunch till kvällen, ursäktar mitt slarv. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-02-07 00:39 #8 av: xero88

Ingen fara Alex. 

Ska försöka att hinna mäta Bangsi i morgon på kul. Tycker han är rätt stor. Ska försöka få tag på en sån där Dually grimma också. Har hört att de ska funka bra. Jag  brukar ut och gå med Bangsi ibland när min dotter rider ut i skogen. Men han får ju lite stolleryck ibland och man har ju inte så mycket att säga till om med en vanlig grimma. Än så länge går det bra men han blir ju större och starkare.

MVH: Carro.

Anmäl
2010-02-07 00:42 #9 av: xero88

Hej, Emma!

Han heter Bangsi från Konga och är uppfödd av Jenny Nervén på Konga Islandshästar.

MVH. Carro.

Anmäl
2013-03-18 23:41 #10 av: tlundegard

Varför är den här gamla artikeln högst upp på framsidan av ifokus?
Hur som helst så gick jag på wången när undersökningen gjordes. Säkert superbra forskning, men jag tror inte att hästarna mådde speciellt bra under tiden :/

Anmäl
2013-03-19 09:35 #11 av: Maja

#10 - För att jag ville möblera om lite grann! ;)

Nä, det känns lite som så... Men nu mår de bättre! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.