Annons:
Etiketterartiklar06-medlemmar-berättar
Läst 5442 ggr
Maja
2014-12-11 06:02

Turridning på New Zealand

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag bor sedan några månader inte längre i Sverige, utan på andra sidan jorden. Här hittade jag en turridning med islandshästar och var givetvis tvungen att prova på det!

Jag bor, som några redan vet, inte längre i Sverige. Jag flyttade till Australien för snart ett halvår sedan för att studera och arbeta och det var väldigt tråkigt att ta en paus från hästarna. Australien har dock alltid varit en stor dröm för mig och jag kände att jag ville ta den här chansen när jag väl fick den.

Innan jag flyttade så gjorde jag givetvis en sökning på islandshästgårdar och hittade tre stycken. De låg alla mellan 13-15 timmar enkel väg från mig, så det är ju ingenting som man gör ”över en eftermiddag”. Jag har dessutom haft fullt upp under sedan jag flyttade hit, så jag har inte haft möjligheten att åka dit.

New Zealand är alldeles underbart vackert - Åk hit om ni kan!

För snart två veckor sedan åkte jag dock till New Zealand tillsammans med två vänner. Vi har turistat runt i lite över en vecka innan de åkte tillbaka till Australien. Jag hade dock hittat en islandsgård strax utanför staden Christchurch på södra ön och kontaktat kvinnan som startade gården för några år sedan. De hade några olika alternativ på turer, men jag valde den längsta (2.5 timme) utan att tveka. Abstinensen efter islandshästarna var galet stor, så jag ville vara där så länge jag kunde!

Väl framme på gården fick jag träffa ägaren (Inga från Tyskland) och hennes medhjälpare. Vi gick ut i hagen och hälsade på hästarna och Inga frågade mig vilken typ av häst som jag föredrar. Jag svarade att jag tycker om hästar med lite power i sig och tilldelades då Strassa, ett tolvårigt svart femgångssto. Det finns idag, enligt Worldfengur 137 registrerade islandshästar på New Zealand.

Strassa, det svarta stoet som jag fick rida

Vi sadlade, tränsade och red iväg. Först gick turen genom några parker och bostadsområden, men snart hamnade vi ute i skogen på härliga sand- och grusvägar där vi töltade. Strassa var väldigt pigg och framåt, men lyssnade fint på vad jag bad henne om. Trevlig och fin tölt, men något passtaktig. Inga berättade att Strassa hade väldigt mycket pass i sig och att hon tyvärr inte var så lätt för de mer orutinerade ryttarna som kom på tur och då gärna valde att lägga sig i grisepass och bli stel som en pinne om man inte verkligen red henne. Jag jobbade på lite mer mjukgörande övningar och efter ett tag så lossnade det rejält och hon frustade nöjt gång på gång.

Efter att ha ridit genom skogen så kom vi till slut fram till stranden och havet där vi började med att tölta längs med vattnet en bit innan vi lade våra hästar i galopp och lät dem sträcka ut sig. Nu förstod jag vad de menade med att Strassa hade power! Hennes galopp var alldeles underbar och verkade vara jättenöjd över att få springa på i lite snabbare tempo. Efter galoppen så skrittade vi en bit innan vi stannade vid en rastplats och drack lite varm choklad och åt kakor och lät hästarna vila lite.

Skrittpaus genom skogen

På vägen hem igen så tog vi både några sträckor tölt och trav, varvat med längre skrittsträckor. Hästarna var jättefina och nöjda efter turen, men mest nöjd av alla var nog jag. Åh, vad härligt det var att äntligen sitta i sadeln igen! Så ja, efter att inte ens ha petat på en häst på över fem månader till att rida 17.5 km genom de nyzeeländska skogarna, galoppera på stranden och tölta på grusvägar så kan jag säga att abstinensen är lugnad och träningsvärken i morgon är mer än välkommen…

Bilden talat nog för sig själv - Jag är överlycklig!

  • Redigerat 2022-08-22 11:47 av Niklas
Annons:
Hanna
2014-12-11 06:23
#1

Åh, vad mysigt! Vad glad jag är för din skull. :)
Inte illa att finna islandshästridning på Nya Zeeland känns det som. 🙂

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

Maja
2014-12-11 12:30
#2

Tack! 🙂 Nej, rätt så oväntat faktiskt, men jag blev jätteglad när jag hittade den!

LeJ
2014-12-16 12:11
#3

Åh vad underbart det låter, en riktig upplevelse. Galoppera på en strand låter ju bara så fantastiskt, och kul med en sån häst också.

Maja
2014-12-16 13:15
#4

Ja, den turen kommer jag att minnas länge vill jag lova! :-) Allt från galoppen på stranden till töltsträckorna på skogsvägarna. Åh, jag vill tillbaka nu! Och ja, träningsvärken kändes kan jag lova!

LeJ
2014-12-16 19:39
#5

Ja det förstår jag, ett minne för livet ju.

Haha, man tror ju att musklerna ska finnas kvar ett bra tag. Men jag vet en kompis till mig skulle komma och rida, hon hade inte ridit på 2 månader, efter att vi skrittat i en halvtimme och travat lite så travade vi typ 5 minuter i sträck, hon blev helt slut.😃 Men det är värt det.

Maja
2014-12-16 23:23
#6

Usch, ja! Men ja, det är det absolut! 👍

Annons:
Upp till toppen
Annons: