Annons:
Etiketter01-allmäntartiklar
Läst 7199 ggr
Maja
2009-07-14 01:28

Islandshästens historia

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du någon gång undrat hur rasen islandshäst egentligen kom till? Här får du svaret!

Rasens start

Under 800-900-talet e.Kr. började landet Island koloniseras av människor från länder runt om i norra Europa. De flesta kom från Norge, men det fanns även engelsmän, skandinavier och andra nationaliteter. Dessa invandrare förde med sig en hel del saker från sina hemländer, däribland deras hästar.

Dessa hästar var främst nordeuropeiska vildhästar som släpptes lösa tillsammans med de andra raserna som hade kommit med sina ägare. Genom att låta dem beta och vandra tillsammans så blandades dessa naturligt och grunden för dagens islandshäst kom till. På grund av det tuffa och hårda klimatet så fick hästarna lära sig att anpassa sig efter sin natur. De blev starka, smidiga och tåliga, men behöll ändå sin storlek.

d.jpg

Inga andra

När människorna upptäckte vad deras hästar hade utvecklats till så fortsatte de att avla vidare på rasen för att få fram så bra individer som möjligt. Man var rädd att det skulle komma in nya hästar till landet som skulle börja beblanda sig med islandshästen och då ta ifrån den alla de egenskaper som de hade utvecklat tack vare en bra avel och starka, friska hästar. För att undvika detta så införde man en regel som lever kvar än idag.

Den häst som lämnar Island får aldrig mer återvända.

Samma sak gäller hästar födda i andra länder. Ingen häst, oavsett ras eller kön får importeras. Dels för att man inte vill att islandshästen ska korsas och dels för att undvika att man importerar hästar som bär på sjukdomar farliga för islandshästen.

Rasens betydelse

Då det var svårt att färdas omkring på ön på grund av de dåliga eller obefintliga vägarna så var hästen ett utmärkt transportmedel. Människorna värdesatte hästen högt och islandshästen blev till och med en symbol för fruktsamhet.

Islandshästarna hade exporterats till och från under en lång tid, men det var inte förrän 1960-talet som intresset för rasen ökade och i och med det även exporten. Till Sverige kom de första islandshästarna redan under slutet av 1800-talet, men det är även här som 1960-talet har en stor betydelse. I början var det ytterst få som visste hur hästens alla gångarter fungerade då de flesta var vana vid tregångare men med träning och hjälp började folk få ordning på sig själv och sina hästar.

c.jpg

Så det är så islandshästen kom till och det är så de kom till Sverige! Tänk på de små vildhästarna som kom till Island för hundratals år sedan nästa gång du hämtar din häst i hagen. Kanske får du se glimten av vildhäst i ögat?

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Islandshäst
**Bilder:
**Framsida: Alex (tack!)
Artikel: Mina egna

  • Redigerat 2022-08-22 10:19 av Niklas
Annons:
Otaku
2009-07-17 00:11
#1

Jätte bra artikel! :D

Mvh Vinetta


[donkeyqueen]
2011-09-06 15:22
#2

bra artikel

Upp till toppen
Annons: