Annons:
Etiketterartiklar11-tävling
Läst 10115 ggr
Maja
9/22/09, 2:28 AM

Tävla islandshäst: Del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer den tredje delen i artikelserien “Tävla islandshäst”. Den här gången tar vi upp hur bedömningen går till under tävlingsdagen.

Bedömning

När du tävlar på en ovalbana så bedöms du av ett antal domare som sitter utspridda i mitten av banan. Antalet domare kan variera beroende på vilken tävling du har ställt upp i, vilken gren och vilken klass, men det är som mest fem stycken. Varje domare poängsätter dig inom olika kategorier på en skala mellan 0-10 poäng (hel- och halvpoäng är tillåtna). Ju högre poäng du får, desto bättre har din ridning varit. När ritten är slutförd så räknar man ihop alla domares poäng och får sedan ut ett medelvärde av dessa siffror - det är din slutgiltiga poäng.

kopia 149.jpg

Oavsett vilken gångart som ska bedömas så följer alltid domarna samma grundkriterier. De tittar på:

  • Takt
  • Tempo
  • Aktion
  • Form

I vissa fall tittar även domarna på ryttarens sits och inverkan. Takt och tempo är det som är viktigast, för utan dessa två kriterier blir det ingen bra ridning. Poäng mellan 4-6 räknas som en medelprestation, men givetvis är det "ju högre, desto bättre" som gäller.

Gångarterna måste alltid visas i minst femtio meter för att ekipaget över huvud taget ska få några poäng. Detta gäller alla gångarter, men i galoppen måste du även hålla rätt galopp. Om du rider i exempelvis vänster galopp i höger varv så får du 0 (noll) poäng.

DSC_1212.jpg

Källa: http://www.austur.org/sport-tavla.htm

Bilder: Toltaren, http://www.toltaren.se/ Tack för lånet!

  • Redigerat 8/22/22, 11:54 AM av Niklas
Annons:
Limpo
11/26/09, 9:42 PM
#1

Vill bara göra en liten rättning - De kriterier domarna tittar på är i en viss ordning: Takt, Tempo, Form, och sist aktion. Bra att komma ihåg att det alltid är takten som är viktigast =)

Maja
11/26/09, 9:57 PM
#2

#1- Sant! Takten kommer i första hand. :)

may-britt
5/4/10, 11:08 PM
#3

jag undrar ner man fyller inn for och  melle på  står det grenar och  varv hva menes med varv?

Maja
5/4/10, 11:12 PM
#4

Varv = vill du rida i höger eller vänster varv?

Du rider på en ovalbana så det är antingen höger eller vänster. :)

may-britt
5/4/10, 11:18 PM
#5

ja ha konstig sen man moste jo  buýta verv men det er vervet jag bill  starta i  de menar  ok ja undrar nu på gren t8 eller t7 hvor mange runder rundt banan rider man?

var helsar man på  dommare?

Maja
5/4/10, 11:25 PM
#6

Ja, i töltgrenarna är det ingen större skillnad, då töltar du först åt ena hållet och sedan åt andra hållet. Men jo, det kan ju vara skillnad om hästen töltar bäst i exempelvis ökad tölt i höger varv. Då lägger man hästen så att den ökade tölten hamnar i just höger varv.

Hur många varv är lite olika beroende på om det är speaker eller inte. Är det speaker så ropar de ut i högtalaren när du ska byta gångart eller varv. Är det inte speaker så är det ett varv tror jag. Har bara varit på speakertävlingar, så jag tror att det är ett varv. Ett halvt i skritt tror jag också, men det kan säkert någon annan medlem svara på bättre. :) Någon med mer tävlingserfarenhet!

I fyr- och femgång rider du bara i ett varv.

Domaren hälsar du på när du är mitt på ena kortsidan i början av din visning genom att nicka mot dem.

Annons:
may-britt
5/4/10, 11:28 PM
#7

takk så  mycke for hjelpen BRA JAG INTE GIKK AV HÄSTEN FOR OCH HÄLSA PÅ  DEM SkrattandeCoolTungan ute inte lett alltid

Maja
5/4/10, 11:30 PM
#8

Haha, ja, då skulle de nog undra vad du höll på med… ;)

Ska du ut och tävla snart? :)

may-britt
5/4/10, 11:35 PM
#9

ha ha ja de hadde nok  det ja jag skal tevla i  juni  och se hvordan det fungerer men vet inte om jag skal melle på  i  gren t8 eller t5 min is ser så  mycke bettere ut  i  öka tölt

Maja
5/4/10, 11:49 PM
#10

Fast det finns ingen ökad tölt i T8 eller T5. :) I T3 finns det dock ökad tölt.

*T8
Valfritt tempo tölt - nedtagning till skritt - varvbyte - valfritt tempo tölt
*

T7 Arbetstempo tölt - nedtagning till skritt - varvbyte - valfritt tempo tölt

**T5
Arbetstempo tölt - nedtagning till skritt - varvbyte -arbetstempo tölt på kortsidorna med steglängdsökning på långsidorna
**

T3
Arbetstempo tölt - nedtagning till skritt och varvbyte - arbetstempo tölt på kortsidorna med steglängdsökning på långsidorna - ökad tölt

may-britt
5/5/10, 12:21 AM
#11

jag moste tevle lett klasse til jag har fått min poeng hva trenger jag i  poeng til och  gå  högere klasse? och fatter inte der der helt

Maja
5/5/10, 12:34 AM
#12

Hm, de har ändrat lite i det där. Det står lite i FIPO som du kan läsa här (17 och 18):

http://www.icelandichorse.se/pdf_10/TR%2020100104.pdf

Fridalej
5/5/10, 12:52 PM
#13

#11

Man har tagit bort kvalgränsen för ekipage, förut fick man ha max 5.0 3 gånger i rad och så blev man automatiskt uppklassad till öppen klass.

Men (Tyvärr) är det borttaget, så nu finns det inget sådant alls. Alltså kan en SM häst som går på skyhöga poäng rida T8..

Regeln gällde dessutom bara per ekipage, så om Du hade kvalat upp hästen behöver inte nästa ryttare rida öppen :-)

Jag rekomenderar verkligen att prova rida öppen, nu finns det ju ändå ingen upp/nedklassningsregel längre så om man känner att det inte funkar i öppen kan man alltid gå tillbaka till lättklass igen. Öppen skiljer sig inte alls så mycket från lätt klass, förutom att ökad töltmomentet är med. Jag har en häst med superökningar, men arbetstempot är sämre. Men övning ger färdighet och det tempot kommer mer och mer. Folk blir så fruktansvärt gnälliga om man har en häst med ökad tölt och rider lättklass… :-)

MVH Frida

Annons:
may-britt
5/5/10, 3:20 PM
#14

ja ha da burde jag ride öppen sen eller vill  de gnälle min er betre i  snabb tölt enn i  arbeidstempo jag över på  arbeidstempo så  får det vel til efter värt.

jag provar och  ungå  v5  sen noen ganger så fattar han fel galopp får trena på  det også  lite

Fridalej
5/6/10, 12:14 PM
#15

#14

Nu har jag inte sett din häst, men känns det bra då är det bra. Du kan alltid prova den "riktiga" lätta tölten (T5) med steglängdsökningar. Det brukar inte folk klaga på iaf..

Men öppen är sjukt kul! haha :-)

may-britt
5/6/10, 4:25 PM
#16

ja får prova och  se hatar ner jag inte vet hva jag skal gjöra men det blir vell  bettre ner jag har värt en gang

Maja
5/7/10, 12:53 AM
#17

#16 - Ett tips är att åka till någon tävling i närheten först (som åskådare) och se hur allting går till (och se hur alla grenar fungerar). Det har jag gjort en hel del nu så jag känner att jag har hyfsad koll inför min egen tävlingsdebut. :)

may-britt
5/7/10, 2:46 PM
#18

ja smart moste bare finna noen när her

Freyr
8/1/10, 6:12 PM
#19

Kriterierna domaren dömer efter är i förljande ordning (och alltid i den ordningen):

TAKT
TEMPO
AKTION
FORM
SITS OCH INVERKAN

Inget annat

/Malin, domare

Upp till toppen
Annons: