Annons:
Etiketterartiklar11-tävling
Läst 13228 ggr
Maja
2010-07-17 00:02

Tävla islandshäst: Del 5

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns regler för vilken utrustning som är tillåten och hur ofta hästarna får starta. Här får ni läsa mer om det!

Det kan tyckas vara självklart att all utrustning ska vara välanpassad till både häst och ryttare. Man får däremot inte använda precis vilken utrustning som helst, utan det finns en del saker som inte är tillåtna. Det är viktigt att följa de regler som finns, för om man strider mot dessa så kan man i värsta fall bli diskvalificerad.

2.jpg

Ålder

Till att börja med är det viktigt att veta att hästen måste vara minst fem år gammal innan den får börja tävlas. Om det gäller världsmästerskap eller andra stora internationella tävlingar måste hästen vara minst sex år gammal. Alla hästars födelsedag anses vara den första januari, oavsett om hästen är född senare på året.

Antalet starter per dag är även begränsade per häst. Femåringar får starta max två gånger per dag, sexåringar får max starta tre gånger per dag och sjuåringar och äldre hästar får max starta fyra gånger per dag.

Hovar och skor

Det finns även regler för hästens hovar. De får max vara 9,5 cm långa om hästen är under 145 cm hög. Är hästen högre än 145 cm i mankhöjd så får hoven max vara 10 cm lång. Om hästen är skodd skall den ha skor på alla fyra hovar. Skon får vara högst 10 millimeter vad gäller tjockleken samt högst 23 millimeter bred. Om hästen har startat i grenen och sedan tappar en sko får man inte slå på den igen.

Om broddar används så måste man följa speciella regler för dessa. Har brodden stift så får det inte sticka ut mer än tre millimeter utanför brodden. Det är tillåtet med två broddar per sko, men måttet får inte överstiga följande mått:

  • Längd: 15 mm
  • Bredd: 15 mm
  • Höjd: 12 mm

3.jpg

Utrustning

I stort sett alla sadlar är godkända för tävling. Detta gäller både sadlar med bom och utan. Det viktigaste är att sadeln passar hästen och inte medför skada på något sätt. Vojlock, schabrak, filt, förgjord, sadelpad samt svanskappa är godkänt.

Bettet måste vara anpassat för ridhästar, det vill säga att du inte får tävla med bett avsedda för körhästar. Bettet måste även passa den häst som det används på och det är viktigt att ryttaren vet hur bettet fungerar. Det ät tillåtet med bettskivor och kedjeskydd. I Sverige är det inte tillåtet att rida på stång i lätt klass.

Det finns en del förbjudna bett och huvudlag som man inte får använda på tävling. Man kan förenkla det hela genom att säga att sådant som är designat för andra ändamål än ridning och sådant som är designat för andra ridkulturer inte är godkänt. Vad gäller tyglar så är det endast godkänt med tyglar som löper direkt från ryttarens händer till bettet (eller fästpunkten för det bettlösa huvudlaget).

Här nedan följer en lista som visar vad som inte är godkänt och varför:

Bild.jpg

Skyddsmaterial

**

Om ekipaget vill använda boots så har det tillkommit nya regler sedan 1 april 2010. Maxvikten på boots ligger numera på 250 gram (tidigare 300 gram). Man får inte ändra skyddsutrustningen under sin vistelse på banan. Om hästen exempelvis skulle tappa sina boots under uttagningen på tävlingen så får ekipaget antingen avbryta ritten eller slutföra den utan bootsen. Man får alltså som sagt inte hoppa av och ta på bootsen igen. Rider man en final så kan man i vissa fall få ta på den tappade skyddsutrustningen igen under poänggivningen eller under väntan på passläggningen.

**

För mer ingående information om dessa regler så kan du läsa FIPO.

1.jpg

Det finns även en hel del regler för ryttaren, men det kommer i ett senare avsnitt!

**Källa: FIPO 2008
**Bilder: Juve

  • Redigerat 2022-08-22 11:53 av Niklas
Annons:
Odinn
2010-07-17 01:07
#1

Jättebra!
Äntligen börjar jag få koll på det här :)

"when i get sad, i stop being sad and be awesome instead!"

[Agilityvovven]
2010-07-18 17:34
#2

Superbra!! Skrattande

may-britt
2010-07-24 19:43
#3

superbra

Upp till toppen
Annons: